1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sju döda på ett äldreboende - vakter har satts in

Ytterligare två personer har dött på det äldreboende som drabbats hårt av covid-19. Smittan har spridit sig till fler boende. Kommunen har satt in vakter på det drabbade äldreboendet.
Kristianstad • Publicerad 20 april 2020 • Uppdaterad 22 april 2020
Foto: Lars Pehrson/TT

– Det är enormt sorgligt, säger omsorgschef Camilla Gärdebring.

Under fredagen kom nya dystra besked. Två personer har avlidit i sviterna av covid-19 på det hårt drabbade äldreboendet i Kristianstad. Dödssiffran är nu totalt sju personer.

Därtill har smittan nu spridit sig vidare.

– Vi har personer som är smittade på andra boenden. Men jag säger inte om det är ett eller flera, säger omsorgschef Camilla Gärdebring till Kristianstadsbladet.

– Jag hoppas att vi ska kunna begränsa smittan. Vi tror att vi kommer att få enstaka fall på fler boenden. Men vi strävar efter att motverka all spridning. Vi kommer nog få arbeta med social distansering på boendena under lång tid framöver, säger hon.

På fredagen satte kommunen in ordningsgsvakter på äldreboendet där sju personer avlidit i covid-19. Personal har känt sig ansatta av journalister och nyfikna.
På fredagen satte kommunen in ordningsgsvakter på äldreboendet där sju personer avlidit i covid-19. Personal har känt sig ansatta av journalister och nyfikna.Foto: Johan Nilsson/TT

På fredagen sattes ordningsvakt in på det äldreboende i Kristianstad som drabbats hårt av coronasmittan. Detta efter att personal känt sig ansatta av journalister och nyfiken allmänhet.

LIKENÄS 20101018 - En yngre kvinna håller en äldre kvinna i handen
Foto Erik Mårtensson / SCANPIX / kod 10400
LIKENÄS 20101018 - En yngre kvinna håller en äldre kvinna i handen Foto Erik Mårtensson / SCANPIX / kod 10400Foto: Erik Mårtensson / TT
Camilla Gärdebring, omsorgschef.
Camilla Gärdebring, omsorgschef.
STOCKHOLM 2010-04-04
Kvinna håller en äldre kvinnas händer.
Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96
STOCKHOLM 2010-04-04 Kvinna håller en äldre kvinnas händer. Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96Foto: Hasse Holmberg / TT
STOCKHOLM 20180308
En äldre person tar sig runt med hjälp av en rollator på ett äldreboende 
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
STOCKHOLM 20180308 En äldre person tar sig runt med hjälp av en rollator på ett äldreboende Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050Foto: Pontus Lundahl/TT
Äldreomsorg/äldreboende genrebild. Agamemnon äldreboende Borås. Unga tjejen på bild 1+4 heter Emma Klefberg som är passungdom/sommarjobbare.

Gamla
Äldre
Vårdtagare
Äldreomsorg/äldreboende genrebild. Agamemnon äldreboende Borås. Unga tjejen på bild 1+4 heter Emma Klefberg som är passungdom/sommarjobbare. Gamla Äldre VårdtagareFoto: Alex Ljungdahl
Fakta

Råd till allmänheten

· Stanna hemma om du känner dig förkyld. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Ha ingen närkontakt med personer över 70 år.

· De flesta med symptom behöver inte kontakta vården. Följ råd för egenvård på 1177.se.

Ring 1177 om du eller din vårdcentral om du behöver mer råd och stöd. På 1177 finns rådgivning på tolk på arabiska och somaliska klockan 8-17 på vardagar.

coronatest.skane.se kan du göra en självtest för att se om du behöver söka vård.

· Om du har allmänna frågor kan du läsa mer på krisinformation.se, folkhälsomyndigheten.se eller ringa 113 13.

Alla kan bidra genom att inte sprida smittan vidare: tvätta händerna, hosta och nys i armvecket.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.