Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

71 personer över 70 år bor trångt – hög risk för att bli smittade av corona

I Kristianstads kommun bor 71 personer över 70 år med hög risk för att bli smittade av nya coronaviruset, de har svårt att isolera sig. De bor med yngre personer och trångt, på mindre än 20 kvadratmeter per person. Det visar en kartläggning från Stockholms universitet.
Kristianstad • Publicerad 17 april 2020
71 personer över 70 år bor trångt på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng.
71 personer över 70 år bor trångt på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng.Foto: Lasse Ottosson

Folkhälsomyndigheten upprepar ofta att alla personer över 70 ska isolera sig, stanna hemma, inte umgås med andra. Men en del av dem bor med yngre personer – och trångt.

Professor Bo Malmberg från Stockholms universitet har publicerat en kartläggning av hur de äldre bor i Sverige.

Annons

Bara i Kristianstads kommun bor totalt 71 personer som är över 70 år i högsta riskklassen. De bor på Gamlegården, Österäng och Charlottesborg. I Hässleholm är det 57 personer, i Östra Göinge 6 och i Osby kommun 5.

Kb Mosaik har försökt via mejl få svar på flera frågor av Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten om trångboddhet – hur ska personer 70+ kunna isolera sig när de bor med yngre och trångt.

”Vi har ingen annan bostad till dem. I kommunens krisstab har vi pratat om det”
Charlotte Nygren-Bonnier, chef för arbete och välfärdsförvaltningen, om trångbodda äldre över 70 år.

Smittskydd Skåne vill inte svara utan hänvisar till andra myndigheter.

– Det är kommuner och stadsdelar som kan fatta beslut om åtgärder för att minska trångboddhet på kort sikt, så som har gjorts exempelvis i Järvaområdet, svarar Sara Rörbecker, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsomyndigheten och inte minst regionernas smittskyddsläkare kan ge stöd till kommuner inför den typen av beslut, men det finns inga nedskrivna rekommendationer som gäller lika för alla och i alla situationer, skriver hon.

Rinkeby-Kista, där Järva ligger, är den stadsdel i Stockholm som drabbats hårdast av det nya coronaviruset. Där finns nu möjlighet till korttidsboende för trångbodda. Det görs via en ansökan om bistånd hos kommunen.

– Då kan man ordna boende, antingen för äldre i riskgruppen, som då även får hemtjänst, eller ordna boende åt den resterande familjen, säger Benjamin Dousa (M) till Dagens Nyheter.

Kristianstads kommun har tagit del av kartläggningen om trångboddhet bland äldre.

Här saknas innehåll

Charlotte Nygren-Bonnier, chef för arbete- och välfärdsförvaltningen.
Charlotte Nygren-Bonnier, chef för arbete- och välfärdsförvaltningen.Foto: Karl-Magnus Lundvall

– Vi är medvetna om det, vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det handlar både om information på olika sätt och vis, i olika informationskanaler och på olika språk, säger Charlotte Nygren-Bonnier, chef för arbete- och välfärdsförvaltningen.

Annons

Kan de trångbodda isolera sig?

– Nej, det kan jag inte se, att man kan stänga ett rum. Det är svårt att göra det. Vi har ingen annan bostad till dem. I kommunens krisstab har vi pratat om det. Vi har kontakt med olika organisationer och länsstyrelsen i denna frågan hur vi ska agera, och länsstyrelsen har vänt sig till Region Skåne.

– Det ligger ett ansvar hos den enskilde. Vad ska jag tänka på för att inte sprida smitta vidare och hur kan jag göra för att förändra min situation.

– Om den enskilde vänder sig till oss, ansöker om stöd och hjälp, gör vi en prövning. Det kan ju vara så, tänker jag, som familj – vill vi fortsätta att bo tillsammans eller försöka dela upp oss? Då får man höra av sig om extra försörjningsstöd.

Här saknas innehåll

Finns evakueringsboende vid smitta?

– Vi har inte mycket boenden. Vi har en plan för om vi får in smitta i till exempel ena boendet för ensamkommande. Då kan vi evakuera till ett annat boende. För övrigt får vi lyfta frågan om samordning i hela kommunen. Vi måste göra en omvärldsanalys och hur vi kan samverka kring detta.

Fakta

Riskboende

Bo Malmberg, professor i kulturgeografi, vid Stockholms universitet har kartlagt personer över 70 år i Sverige, om de lever i ett hushåll som ökar risken för att bli smittad av det nya coronaviruset.

Kartläggningen bygger på statistik från SCB, om de äldre bor i villa eller lägenhet, hur många som bor i samma hushåll och hur gamla de är.

Malmberg har gjort en indelning i åtta riskklasser, där 7 har den högsta risken.

71 procent av personer 70 år och äldre bor i en eller tvåpersonershushåll med någon som är över 60 år. Risken för att bli smittad är liten.

I riskklass 6 och 7 finns 55 118 personer över 70 år. Här är risken för att sprida smitta större – fler bor tillsammans och gamla bor ihop med yngre personer.

I högsta riskklassen finns 12087 personer. De bor tillsammans med flera andra och trångt, på mindre än 20 kvadratmeter per person.

Kartläggningen bygger på SCB:s statistik från den 31 december 2017.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons