1. Svenska
  2. English
  3. العربية

De tar bort smittan där du ska vara

Tänk dig att gå in i ett rum där det legat patienter med dödliga, smittsamma sjukdomar. Sen ska du röra vid allt som finns i rummet. För smittstädarna är det här vardag. Just nu har de väldigt mycket att göra.
Kristianstad • Publicerad 16 april 2020
Alexander Olofsson, Petra Ekberg och Sani Farajallah är några av de servicemedarbetare som smittstädar rummen där svårt sjuka patienter har vistats.
Alexander Olofsson, Petra Ekberg och Sani Farajallah är några av de servicemedarbetare som smittstädar rummen där svårt sjuka patienter har vistats.Foto: Lasse Ottosson

Två och två går de in i ett rum där patienter har varit. De har skyddskläder och munskydd, visir, plasthandskar och extrakläder av engångstyp. Det tar mellan 1,5 och 2 timmar för två personer att gå igenom varenda vrå av rummet, städa och desinficera, och se till att det inte finns några smittsamma virus eller bakterier kvar. Det är ett hårt jobb, det blir varmt och svettigt.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som nu, säger Alexander Olofsson.

– Det är mycket övertid och extra arbetstid. Även på kvällar och helger. Vi jobbar ibland i 13 timmar, säger Petra Ekberg.

– Många av oss har minst 25 timmars övertid per månad, säger Sani Farajallah.

”Bara du följer rutinerna och gör som du ska så ska det inte vara några problem, då känner jag mig rätt så säker,”
Sani Farajallah

Normalt är det sex personer på CSK som är utbildade i smittstäd. Nu har regionservice utbildat fler, till cirka 25 personer. De städar överallt på CSK.

Just nu under coronatider är det mycket fokus på infektionsavdelningen, akuten samt på barnakuten. Vanligen jobbar de två personer dagtid och en kväll/natt. Nu har styrkan fördubblats.

Servicemedarbetarna kallas in för att städa ett rum när en patient lämnat det. Men rummet måste stå tomt i en halvtimme eller två timmar först, för att ventilationen ska lufta ur det.

– Det är många som frågar efter oss. De vill ju att rummen blir städade så fort som möjligt, säger Alexander Olofsson.

– Man vill inte att patienterna ska sitta på akuten eller andra ställen och vänta i onödan, utan komma in i ett rum så fort som möjligt. Ibland kan vi ha fyra–fem rum som väntar på oss, säger Petra Ekberg.

Hon har jobbat med smittstädning i åtta år. Ändå var hon väldigt nervös den första gången som hon skulle städa ett rum efter en patient med misstänkt covid-19.

De som jobbar inom regionservice säger att de kommit närmare varandra under coronapandemin. Fler hjälps åt med olika uppgifter.
De som jobbar inom regionservice säger att de kommit närmare varandra under coronapandemin. Fler hjälps åt med olika uppgifter.Foto: Lasse Ottosson

– Jag hade nästan ångest då och kände mig väldigt utelämnad. Allt var så nytt och man visste lite om just coronavirus. Jag var inte rädd för att själv få smittan, men för att bli smittbärare så att andra kunde drabbas.

– Fast vi har vår skyddsutrustning, vi har våra rutiner och vi vet vad vi ska göra. Vi är vana vid att städa efter olika sjukdomar.

Smittstädarna ingår i regionservice. De har ansvar för att besöksförbudet hålls på sjukhuset. Kjell Blom (trea från vänster) är pensionär som arbetar extra för att stötta sina gamla arbetskamrater.  Han kontrollerar alla som går in på sjukhuset.
Smittstädarna ingår i regionservice. De har ansvar för att besöksförbudet hålls på sjukhuset. Kjell Blom (trea från vänster) är pensionär som arbetar extra för att stötta sina gamla arbetskamrater. Han kontrollerar alla som går in på sjukhuset.Foto: Lasse Ottosson

Nu har de vant sig mer. De tycker att städningen efter covid-19-patienter är som vilken smittstädning som helst. Det tar inte lätt på det, men har rutiner, vana, kunskap och utbildning för det.

– Bara du följer rutinerna och gör som du ska så ska det inte vara några problem, då känner jag mig rätt så säker, säger Sani Farajallah och fortsätter:

– Vi vet också att vi har ett stort ansvar. För att göra ett bra jobb brukar jag tänka att det är nära och kära som ska ligga här i rummet efteråt. Jag önskar att vårt jobb kunde få högre status, men vi märker att det uppskattas mer och mer.

– Ja, ibland får vi saft av personalen på avdelningar. De ser att vi blir varma, och de märker vad vi gör, säger Petra och ler.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.