Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Öppna förskolan hett efterlängtad – Familjehuset komplett igen

Öppna förskolan har varit hett efterlängtad. Familjehuset på Näsby är komplett igen. ”Äntligen igång, med lite liv och rörelse. Vi är kvar här”, säger Ing-Marie Nilsson , förskollärare på öppna förskolan.
Kristianstad • Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 8 oktober 2021
Eddi med mamma Lovisa Montan har längtat efter babycafé och öppna förskolan. Ing-Marie Nilsson är förskollärare.
Eddi med mamma Lovisa Montan har längtat efter babycafé och öppna förskolan. Ing-Marie Nilsson är förskollärare.Foto: Lasse Ottosson

Familjehuset är ett samarbete mellan Region Skåne och Kristianstads kommun, det enda i sitt slag i kommunen. Här finns mottagning för barnmorska och barnavårdscentral (bvc) i en del av huset, öppen förskola med socialrådgivare i den andra.

”Jag är jätteglad att jag valde att gå på bvc här”
Lovisa Montan, från Österäng

– Det finns ingen öppen förskola på Österäng längre. Och hela kommunen är vårt upptagningsområde. När jag pratar med folk i kommunen är det inte alla som vet att vi är en familjecentral, att det är ett samarbete mellan Region Skåne och kommunen, säger Ing-Marie Nilsson.

Maria Anderberg är socialrådgivare. När öppna förskolan var stängd fanns inte heller socialrådgivare på plats.
Maria Anderberg är socialrådgivare. När öppna förskolan var stängd fanns inte heller socialrådgivare på plats.Foto: Lasse Ottosson
Varje tisdag samlas personalen från alla fyra enheterna, från vänster Pia Särnblad (barnmorska), Marie Sigurdsson (Bvc-sköterska), Maria Anderberg (socialrådgivare), Adina Välimäki (barnmorska), Sofia Welander (undersköterska), Carina Jörnrud (bvc-sköterska), Elisabeth Persson (bvc-sköterska) och Ing-Marie Nilsson (förskollärare).
Varje tisdag samlas personalen från alla fyra enheterna, från vänster Pia Särnblad (barnmorska), Marie Sigurdsson (Bvc-sköterska), Maria Anderberg (socialrådgivare), Adina Välimäki (barnmorska), Sofia Welander (undersköterska), Carina Jörnrud (bvc-sköterska), Elisabeth Persson (bvc-sköterska) och Ing-Marie Nilsson (förskollärare).Foto: Lasse Ottosson
Annons

Föräldrarna kommer bland annat från Viby, Österslöv, Österäng och Näsby.

Idag är det babycafé. Lovisa Montan kommer med sonen Eddi, snart tio månader. De bor på Österäng.

– Babycaféet har ju precis öppnat igen, säger mamman glatt.

Äntligen kan Lovisa Montan med sonen Eddi  kan gå på öppna förskolan. Eddi ska få göra hand- och fotavftryck. Ing-Marie Nilsson, förskollärare, hjälper till.
Äntligen kan Lovisa Montan med sonen Eddi kan gå på öppna förskolan. Eddi ska få göra hand- och fotavftryck. Ing-Marie Nilsson, förskollärare, hjälper till.Foto: Lasse Ottosson
Idag är det dags för hand- och fotavtryck.
Idag är det dags för hand- och fotavtryck.Foto: Lasse Ottosson

Hon trivs mycket bra på bvc.

– Jag är jätteglad att jag valde att gå på bvc här.

– Många går till barnmorskan, sen bvc och öppna förskolan. Har du frågor är det en trygghet att allt är samlat, att du känner igen oss, säger Ing-Marie Nilsson.

”Familjehuset är kvar, vi är kvar, vi har öppet som vanligt”
Carina Jörnrud, bvc-sköterska

Tre i personalen har varit med sedan starten 2004. Nu har mycket återgått till det vanliga. Pandemin har avtagit och det har gått en tid efter skjutningarna i augusti.

Öppna förskolan och Familjehuset är öppen fem dagar i veckan.
Öppna förskolan och Familjehuset är öppen fem dagar i veckan.Foto: Lasse Ottosson
”Många föräldrar har suttit hemma nu i 1,5 år”
Ing-Marie Nilsson, öppna förskolan

– Detta är en trygg plats. Familjehuset är kvar, vi är kvar, vi har öppet som vanligt. Människor ska känna att det är ok att komma hit, säger Carina Jörnrud, sköterska på bvc.

Annons

Om en förälder på förskolan frågar om covid-19 vaccin kan personal på bvc svara. Om en förälder på bvc berättar om sin ensamhet och behöver stöd är det bara att visa in till öppna förskolan.

– Många föräldrar har suttit hemma nu i 1,5 år, säger Ing-Marie Nilsson, som hoppas och tror att föräldrarna ska hitta tillbaka.

– Verkligen en ljuspunkt att vi har alla fyra verksamheten igång.

I Familjehuset finns mottagning för barnmorska, bvc, öppna förskolan och socialrådgivare. De har ett nära samarbete.
I Familjehuset finns mottagning för barnmorska, bvc, öppna förskolan och socialrådgivare. De har ett nära samarbete.Foto: Lasse Ottosson
Allt samlat för familjen på ett ställe: För gravida kvinnor, för barn på barnavårdscentralen och öppna förskolan, där även socialrådgivare kan ge föräldrar råd och stöd.
Allt samlat för familjen på ett ställe: För gravida kvinnor, för barn på barnavårdscentralen och öppna förskolan, där även socialrådgivare kan ge föräldrar råd och stöd.Foto: Lasse Ottosson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons