Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Stor insats för att vaccinera fler

När tältet är uppe och borden framme utanför Gamlegårdens köpcenter samlas genast folk, både ungdomar och äldre. De frågar om vaccinet, om sin allergi, om vad det är i vaccinet med mera. De flesta är positivt nyfikna och passar på att ta sprutan.
Kristianstad
Publicerad 21 september 2021 • Uppdaterad 1 oktober 2021
Mouna Imsail skulle bara gå in och handla men passar på att vaccinera sig. Linda Björklund är chef för Näsby vårdcentral.
Mouna Imsail skulle bara gå in och handla men passar på att vaccinera sig. Linda Björklund är chef för Näsby vårdcentral.Foto: Tommy Svensson

På Gamlegården är bara 43 procent av de vuxna invånarna färdigvaccinerade. Mot 90 procent av de som bor till exempel på Pallersområdet i Åhus. Under tisdagen var länsstyrelsens och Region Skånes informationshub på Gamlegården för att sprida information, Näsby vårdcentral stod för vaccineringen.

Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne kan informera på flera språk när de åker runt i Skåne. På Gamlegården var Näsby vårdcentral med och kunde erbjuda vaccinering direkt.
Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne kan informera på flera språk när de åker runt i Skåne. På Gamlegården var Näsby vårdcentral med och kunde erbjuda vaccinering direkt.Foto: Tommy Svensson

Buhaa Abdulrahaman, från Jemen, har bestämt sig. Nu ska det ske.

Annons

– Jag har varit rädd för att ta sprutan, någon har sagt att man kunde dö, men de flesta runt om mig har vaccinerat sig. De säger på skolan, på sfi, att vi måst göra det om vi ska komma till skolan. Annars får vi fortsätta studera på distans, säger han som började på sfi 2019, men större delen av tiden har det varit studier på distans.

Faisal Ali, från Jemen, har varit rädd men har äntligen bestämt sig. ”Jag går på sfi, då måste jag vara vaccinerad annars måste jag studera på distans”. Buhaa Abdulrahaman tolkar när Louise Palmqvist, sjuksköterska, ska ge sprutan.
Faisal Ali, från Jemen, har varit rädd men har äntligen bestämt sig. ”Jag går på sfi, då måste jag vara vaccinerad annars måste jag studera på distans”. Buhaa Abdulrahaman tolkar när Louise Palmqvist, sjuksköterska, ska ge sprutan.Foto: Tommy Svensson
”Det här är perfekt. Nu slipper jag boka in en tid”
Ali Yasir Ahudi

Ali Yasir Ahudi kommer förbi på cykel. Han kommer ursprungligen från Afghanistan, bor nu i Karlshamn, går sista året på fordons och transportprogrammet på Praktiska gymnasiet.

– Det här är perfekt. Nu slipper jag bok in en tid, det kan vara svårt när man går i skolan, säger han.

I kön står även Mouna Ismail.

– Jag skulle bara in i affären, så såg jag det här. Jag vill ta min andra dos, säger hon.

– Första gången jag skulle åka med mina barn till Tivoli i Köpenhamn blev vi inte insläppta i Danmark, jag var inte vaccinerad, säger hon.

När de äldre över 65 skulle vaccineras var det vårdcentralernas uppdrag. Näsby vårdcentral nådde ett väldigt bra resultat.

”Perfekt att jag bara kunde stanna till och bli vaccinerad. Annars är det svårt när man går i skolan, att hitta en ledig tid”, säger Ali Yasir Ahudi när sjuksköterskan Louise Palmqvist sticker i armen.
”Perfekt att jag bara kunde stanna till och bli vaccinerad. Annars är det svårt när man går i skolan, att hitta en ledig tid”, säger Ali Yasir Ahudi när sjuksköterskan Louise Palmqvist sticker i armen.Foto: Tommy Svensson

– Vi hade samma eller bättre resultat än övriga vårdcentraler i Sverige, trots vi att vi har kulturella och språkliga skillnader. Vi skickade hem brev till alla, på svenska, somaliska och arabiska. De allra äldsta ringde vi hem till, säger Linda Björklund, verksamhetschef på Näsby vårdcentral.

I fas fyra, när alla vuxna skulle vaccineras, var det upphandlade aktörer som stod för vaccineringen. Vårdcentralerna hade uppdrag att vaccinera personer som saknar de fyra sista siffrorna, eller som inte kunna ta sig till aktörerna som vaccinerade.

Här saknas innehåll

”Här handlar det om att vi måste vända oss till våra medmänniskor så att de förstår”
Linda Björklund, chef på Näsby vårdcentral

Tycker du Region Skåne gjorde rätt att handla upp vaccineringen för alla vuxna?

Annons

– Det går inte att säga vad som är rätt eller fel när man är mitt i en pandemi, säger Linda Björklund.

– Vården behövde återhämta sig, och det har vi fått. Jag tycker man ska stötta de politiska besluten som tas, de tas av godo. Vissa ställen har god vaccinationstäckning. Sen kommer man att få jobba mer intensivt på andra ställen.

Hur hög täckning tror du ni når här på Näsby?

– Att vi bättrar på siffrorna avsevärt, att vi når lika högt som resten av samhället, säger Linda Björklund.

Fakta

Områdena med högst och lägst andel fullvaccinerade

Registrerade vaccinationer för alla invånare som är 16 år eller äldre på postnummernivå till och med den 15 september. Postnummerområden med färre än 30 invånare har inte listats.

Postnummer med lägst andel fullvaccinerade

43 procent: 291 38 Kristianstad (Gamlegården)

45 procent: 291 37 Kristianstad (Näsby/Gamlegården)

47 procent: 291 39 Kristianstad (Näsby)

50 procent: 295 34 Bromölla (kring stationsområdet)

51 procent: 291 60 Kristianstad (Charlottesborg)

52 procent: 281 41 Hässleholm (Ljungdala)

52 procent: 283 96 Killeberg (Osby)

54 procent: 295 74 Näsum (tätort)

56 procent: 283 34 Osby (tätort)

58 procent: 295 51 Bromölla (Edenryd)

58 procent: 283 76 Killeberg (Osby)

Andel vaccinerade med två doser kommunvis

74 procent: Kristianstad

72 procent: Hässleholm

70 procent: Östra Göinge

68 procent: Osby

62 procent: Bromölla

Källa: Region Skåne

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons