Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. Svenska

Kenth Olsson: Kristianstad hade Sveriges värsta slumbostäder

Kristianstad hyste Sveriges värsta slumbostäder in på 1950-talet. Det kommunala bostadsbolaget ABK bildades för att råda bot på misären. För 70 år sedan hyrde ABK ut sin första nybyggda lägenhet.
Kristianstad • Publicerad 27 maj 2021 • Uppdaterad 28 maj 2021
En utdömd slumbostad i Kristianstad på 1950-talet. Det fanns många bostäder som var lika dåliga.
En utdömd slumbostad i Kristianstad på 1950-talet. Det fanns många bostäder som var lika dåliga.Foto: Kenth Olsson

ABK bildades den 23 februari 1950. Samma år gavs boken Kristianstad 1950 ut. I boken speglas ett dygn samma år.

Läsaren får följa nattvakten, gatusoparen och mjölkbilen. Här fanns landets största ånglokscentral med 50 lok och landets största torg, Hästtorget. Stadens största företag var Yllan. Sommarlust var Kristianstads Gröna Lund och Kristianstad var en stor militärstad.

Annons

Boken skildrar även de cirka 100 utdömda bostäderna med 300 boende vid Vallgatorna, med golvdrag och fukt, där bostäderna misshandlar och trampar på människorna.

”750 personer köade i rådhuset till en lägenhet”
Kenth Olsson
1963 fick AB Kristianstadsbyggen klartecken att börja bygga de första sexvåningshusen längs Näsbychausséen. Idag är ABK ett av Sveriges 25 största kommunala bostadsbolag, med cirka 10 000 hyresbostäder, butiker och kontor.
1963 fick AB Kristianstadsbyggen klartecken att börja bygga de första sexvåningshusen längs Näsbychausséen. Idag är ABK ett av Sveriges 25 största kommunala bostadsbolag, med cirka 10 000 hyresbostäder, butiker och kontor.Foto: Lasse Ottosson
”Det 200 meter långa huset döptes I folkmun till Kinesiska Muren.”
Kenth Olsson

Här saknas innehåll

Bristen på bostäder var stor. Ansvariga politiker bildade därför det kommunala bostadsbolaget ABK 1950. 750 personer köade i rådhuset till en lägenhet i ABK:s första byggprojekt.

Den 1 april 1951 kunde de första hyresgästerna flytta in i på Kanalgatan. 1953 var alla 179 toppmoderna lägenheterna klara. Det 200 meter långa huset döptes I folkmun till Kinesiska Muren.

1958 stod de första höghusen med 460 lägenheter klara på Lyckans Höjd. Höghusen, som mest åtta våningar, beskrevs som ett ”Manhattankvarter” i Kristianstadsbladet.

ABK byggde 1850 lägenheter på Gamlegården på 1960-talet.
ABK byggde 1850 lägenheter på Gamlegården på 1960-talet.Foto: Tommy Svensson
”Råttor kanar på köksgolv som är isbana”
Ada Nordström, föreståndare för Slumstationen

Men det fanns slumbostäder kvar. Ada Nordström var föreståndarinna för stadens Slumstation. Hon sa i en intervju i Kvällsposten 1955, att hon ”arbetat i mer än dussinet städer i landet, men inte i någon har förhållandena gestaltat sig så miserabla för gamla och ensamma människor som just i Kristianstad.”

Kristianstadsbladet skrev 1957 om bostadsslum i centrum: ”Råttor kanar på köksgolv som är isbana och ändå bor här människor i varje prång, ofta under förhållanden som vi skulle förnekat som omöjliga i vår tid, om vi inte sett eländet med egna ögon”.

Kenth Olsson
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons