1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Nostalgi men bra att husen rivs

Kan vi bli utslängda på gatan? När ska vi flytta? Kan ni hjälpa oss redan nu med annan lägenhet? Nyheten att Göingehem AB ska riva 111 lägenheter i kvarteret Ringen skapade stor oro bland många hyresgäster.
Hanaskog • Publicerad 21 maj 2021
Ingvar Holm var med och byggde husen i kvarteret Ringen på 1960-talet. ”Klart det är ledsamt och nostalgiskt att de rivs, men byggreglerna går ju inte att jämföra med i dag” berättar han för Göingehems personal.
Ingvar Holm var med och byggde husen i kvarteret Ringen på 1960-talet. ”Klart det är ledsamt och nostalgiskt att de rivs, men byggreglerna går ju inte att jämföra med i dag” berättar han för Göingehems personal.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Under onsdagen flyttade Göingehem ut sitt kontor på innergården i det berörda kvarteret. Ingvar Holm passar på att titta förbi när han är ute med hunden Bea.

– Jag bor inte här utan i södra delen av Hanaskog, men jag var med på den tiden som lärling när de byggde detta, min pappa byggde det, Bertil Ljunggrens Byggnads AB, säger han.

Göingehem har inte bestämt i vilken ordning husen ska rivas.
Göingehem har inte bestämt i vilken ordning husen ska rivas.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Hela kvarteret ska jämnas med marken i etapper. Om fem år ska allt vara borta.
Hela kvarteret ska jämnas med marken i etapper. Om fem år ska allt vara borta.Foto: Inga-Lill Bengtsson
”De förväntar sig en högre standard”
Ingvar Holm

Tycker du det är ledsamt att husen rivs?

– Mer av nostalgi. Byggreglerna från 60-talet går inte att jämföra med i dag. Vattenledningar är inbyggda i bjälklager, det är oerhört kostsamt att göra något åt. Här behövs ventilation, hissar, det finns eternit på taken, säger han.

– Men jag är intresserad av hur det ska se ut. Man vill ju gärna veta hur de tänkt framtiden, det är ju jättebra. Men ska vi få en annan typ av klientel som bor här, med borätter, behövs det en serviceorganisation runt omkring, med butik. De förväntar sig en högre standard.

”Vi är här för att stötta och informera om att vi sätter ingen på gatan.”
Annette Persson, Göingehem
Selen Tolimat och hennes familj vill gärna flytta redan nu. ”Kan ni på Göingehem hjälpa oss?”, frågar hon Lotta Bengtssdotter.
Selen Tolimat och hennes familj vill gärna flytta redan nu. ”Kan ni på Göingehem hjälpa oss?”, frågar hon Lotta Bengtssdotter.Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Det är politiska beslut på det, det är inget vi kan bestämma om, svarar Lotta Bengtsdotter från Göingehem AB.

”De undrar ”var fan ska vi bli av. Vi har inte fått informationen förrän nu när vi läste om det i tidningen.””
Ingvar Holm

Vad har ni fått för frågor här i dag?

– Vi har varit här i dag för att vi förstått att det finns en liten oro, vi är här för att stötta och informera om att vi sätter ingen på gatan, säger Annette Persson.

Ingvar Holm berättar att många har ringt honom.

– Många är oroliga. De undrar ”var fan ska vi bli av. Vi har inte fått informationen förrän nu när vi läste om det i tidningen” . Men sen är det ju svårt också när det är planer som inte är låsta, säger han.

Alla berörda hyresgäster har fått brev med information.

Hyreshusen med 111 lägenheter är byggda på 1960-talet.
Hyreshusen med 111 lägenheter är byggda på 1960-talet.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Selen Tolimats familj bor på Kviingevägen 27B.

– Egentligen vill vi flytta redan nu, men vi har svårt att hitta något annat. Pappa har inte så många poäng. Vi vill ha något i kommunen, säger hon och frågar Lotta Bengtsdotter om råd.

”När huset töms, då kan vi hjälpa”
Lotta Bengtsdotter, Göingehem

– Börja söka reda nu, svarar hon.

– Kan ni inte hjälpa oss?

– När huset töms, då kan vi hjälpa. Vi måste ta det efter hand. I år är det huset där, säger hon och pekar mot Åkesvägen där Fridebo ligger.

– Nästa år vet vi inte riktigt vilket hus det blir. Det vi vet är att alla husen ska rivas, de är så dåliga, om fem år ska de vara borta. Under tiden ska politikerna bestämma vad det ska bli för bostäder här.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.