Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

River 111 lägenheter – ska bygga bostadsrätter

29:an med 111 lägenheter ska rivas. De 250 personer som bor där måste flytta. Här ska kommunen bygga marklägenheter och bostadsrätter.
– Nu satsar vi på Hanaskog, säger kommunalrådet Patric Åberg (M).
Hanaskog • Publicerad 7 maj 2021 • Uppdaterad 21 maj 2021
Alla sex hyreshus i kvarteret Ringen vid Kviingevägen 29 ska rivas. Hyrehusen är i för dåligt skick. De byggdes 1961 under miljonprogrammet i Sverige.
Alla sex hyreshus i kvarteret Ringen vid Kviingevägen 29 ska rivas. Hyrehusen är i för dåligt skick. De byggdes 1961 under miljonprogrammet i Sverige.Foto: Tommy Svensson

Gamla 29:an, även kallad Ringen, består av sex hyreshus med 111 lägenheter. Cirka 250 personer bor här.

”Hyreshusen är i mycket dåligt skick”
Magnus Nilsson (KD), ordförande för Göingehem AB

Redan i höst ska hyreshusen börja rivas.

Annons

– Hyreshusen är i mycket dåligt skick, säger Magnus Nilsson (KD), ordförande för Göingehem AB, och ingår i Treklövern som styr Östra Göinge.

Här saknas innehåll

Göingehem ska riva kvarteret Ringen i Hanaskog och bygga nytt. Magnus Nilsson (KD), Patric Åberg (M) och Esbjörn Svensson (C) vill göra Hanaskog mer attraktivt.
Göingehem ska riva kvarteret Ringen i Hanaskog och bygga nytt. Magnus Nilsson (KD), Patric Åberg (M) och Esbjörn Svensson (C) vill göra Hanaskog mer attraktivt.Foto: Tommy Svensson
””Vi sätter inte några hyresgäster på bar backe”””
Henrik Loveby, vd för Göingehem.

Det skulle bli för dyrt att renovera lägenheterna.

– Vi har satsat på ny förskola, utbyggnad av skolan, nytt bibliotek, förnyelse avcentrum, bussgata och ny lekplats. Snart har vi väg 19. Nu vill vi gå vidare, säger Patric Åberg.

Efter att ha rivit 29:an vill kommunen att Göingehem satsar på nya attraktiva bostäder, typ radhus.

Mikael Torberntsson, samhällsutvecklingschef i Östra Göinge kommun, och Henrik Loveby, vd för Göinghem. De tror att en nya bostäder kan bli ett lyft för centrum i Hanaskog.
Mikael Torberntsson, samhällsutvecklingschef i Östra Göinge kommun, och Henrik Loveby, vd för Göinghem. De tror att en nya bostäder kan bli ett lyft för centrum i Hanaskog.Foto: Tommy Svensson

Här saknas innehåll

Var ska de som bor i 29:an ta vägen?

– Det här kommer att ta fem-sex år. Det är rätt många som flyttar in och ut i 29:an. Men vi sätter inte några hyresgäster på bar backe. De kommer att erbjudas ett annat boende hos oss, säger Henrik Loveby, vd för Göingehem.

Patric Åberg (M), Esbjörn Svensson (C) och Magnus Nilsson (KD) bjuder in alla som bor i Hanaskog till en dialog den 17 maj.
Patric Åberg (M), Esbjörn Svensson (C) och Magnus Nilsson (KD) bjuder in alla som bor i Hanaskog till en dialog den 17 maj.Foto: Tommy Svensson

Fotnot: Hur kan Hanaskog bli bättre? Alla som bor i Hanaskog är inbjudna till en digital medborgardialog den 17 maj klockan 15 och 18. Du kan anmäla dig via kommunens hemsida.

Fakta

Miljonprogrammet

Miljonprogrammet var ett program för att bygga bostäder i Sverige 1965–1975. Det antogs på Socialdemokraternas partikongress 1964.

Varje år 1965–1974 beslöt riksdagen att bevilja lån till cirka 100 000 bostäder.

Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons