Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Verksamhetsledaren om hårdare tag mot gängvåldet: ”Populistiska förslag”

Två unga män med koppling till gängkriminalitet sköts ihjäl i Kristianstad under fjolåret. I Hässleholm tog en våldsspiral fart.
Hur gör man för att stoppa ungdomarnas våld?
Hårdare tag eller strängare straff?
Kristianstad • Publicerad 6 februari 2023
Nicolas Lunabba på plats på Krinova för att prata om hur utsatta områden kan bli tryggare – hur våld och kriminalitet kan stoppas. Liv räddas.
Nicolas Lunabba på plats på Krinova för att prata om hur utsatta områden kan bli tryggare – hur våld och kriminalitet kan stoppas. Liv räddas.Foto: Mikael Persson

Antalet dödsskjutningar slår nya rekord och hämndspiralerna snurrar på flera håll i Sverige. I Kristianstad sköts två unga män ihjäl i fjol – troligen föll de offer för gängkrig.

Är de unga männen och pojkarna i eller omkring gängens konflikter en förlorad generationen?

Annons

Onsdagen 18 januari höll Nicolas Lunabba, tidigare basketstjärna och numera verksamhetsledare för organisationen Helamalmö, en inspirationsföreläsning på Krinova på Näsby.

Nicolas Lunabba har skrivit boken ”Blir du ledsen om jag dör?” – en självbiografisk berättelse om hur han låter en ”stökig” kille flyttar in hos honom och vad som händer då.
Nicolas Lunabba har skrivit boken ”Blir du ledsen om jag dör?” – en självbiografisk berättelse om hur han låter en ”stökig” kille flyttar in hos honom och vad som händer då.

Nicolas blir ledsen när han hör om dödsskjutningarna i Kristianstad.

– Tragiskt. Men det är närmast förutsägbart att det kommer hända så länge som vi ser på unga människor så som vi gör i dag, om vi inte tar tag i grundproblemen.

Tanken på en förlorad generation vill han inte alls skriva under på.

– Det är värdelöst tänk. Är man vid liv så lever man ju.

Organisationen Helamalmö startade år 2004 och har framgångsrikt arbetat med att motverka brottslighet i utsatta områden så som Nydala.

Gamlegården klassas  av polisen som ett utsatt område.
Gamlegården klassas av polisen som ett utsatt område.Foto: Mikael Persson

Metoderna handlar bland annat om att motivera de boende själva och att ”ta tillbaka” de välfärdsinstanser som centraliserats.

Men Nicolas Lunabba är något försiktig med att använda begreppet utsatta områden.

– Utsatta för vad? Man kan säga att de är utsatta för en oansvarig politik, till exempel att samhället inte tagit något ansvar för dem. Människorna som bor där är utsatta. Samhället behöver komma till deras undsättning.

Nicolas Lunabba blir ledsen då han får höra om skjutningarna i Kristianstad.
Nicolas Lunabba blir ledsen då han får höra om skjutningarna i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

Hur kan man undsätta?

Annons

– Det är extremt komplext, men kollar man hur det ser ut i de så kallade utsatta områdena så är den gemensamma nämnaren fattigdom, segregation och att det ofta är brist på institutioner som kan stötta upp vid behov.

I de områden där den upplevda tryggheten är hög så är det det omvända. De som bor där har nära till den hjälp de vill ha.

Det funkar inte att vänta på att de etablerade partierna ska göra något, tror han och regerar med ”allergi” mot de politiker som ropar efter hårdare tag och strängare straff som enda lösning på gängvåld och ungdomsbrottslighet.

– Det är populistiska förslag och fungerar inte över huvud taget. Det har också med människosyn att göra. Det är inhumant. Man kan inte lösa det på kort sikt, men vi behöver sociala lösningar på sociala problem.

Charlottesborg är också klassat som ett utsatt område, enligt polisen.
Charlottesborg är också klassat som ett utsatt område, enligt polisen.Foto: Tommy Svensson
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons