1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Utsökta musslor från Frankrike

Moules marinières är en favorit. Gillar du fisk och skaldjur är den här rätten ljuvlig. Den påminner mig om salta hav från Atlantkusten i Frankrike.
Kristianstad • Publicerad 20 maj 2021
Musslor kokta i vin, med charlottenlök och grädde, här även med gräslök. Enkelt och gott.
Musslor kokta i vin, med charlottenlök och grädde, här även med gräslök. Enkelt och gott.Foto: Privat

På 90-talet bodde jag i Paris, jag var lärare i svenska på Le Lycée International. Då fick jag lära känna det franska köket.

”Med pommes frites till blir det en rätt som kallas Moules frites”
Gunki Ström

En helg åkte jag och några kollegor från Portugal på en bussresa till Etretat vid Atlantkusten. Där fick vi den här rätten, moules marinières, som betyder musslor på sjömanshustruns vis – med alldeles färska musslor i vitt vin och grädde. Det smakade ljuvligt.

Musslor är lätta att tillaga. Med pommes frites till blir det en rätt som kallas Moules frites (Musslor och pommes frites), en rätt från Belgien.

Färska musslor kan du köpa i fiskaffär, eller från fiskbilar som står utanför stormarknaderna vissa dagar i veckan. Det finns också frysta musslor i de större livsmedelsaffärerna.

Tänk på att alkoholen försvinner när du kokar vin.

”Att vara internationell är aldrig fel”
Gunki Ström

Servera med ett gott vitt bröd att suga upp det sista av såsen med. Det är mycket vanligt att man gör så i Frankrike, speciellt om maten är god. Då kan du njuta fullt ut av denna enkla, men utsökta rätt.

I Sverige kan det anses lite ofint. Men att vara internationell är aldrig fel.

Det är även vanligt att använda det första tomma skalet som ”sked” för att få upp övriga musslor.

Blåmusslor är godast på våren, innan de leker.
Blåmusslor är godast på våren, innan de leker.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Moules marinières

(förrätt till 4 personer, huvudrätt till 2 personer)

1 000 g blåmusslor

2 msk olivolja

2-3 dl vitt vin

2-3 dl grädde

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

3 msk persilja

Färska blåmusslor ska tvättas först. De som är öppna ska du slänga.
Färska blåmusslor ska tvättas först. De som är öppna ska du slänga.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Gör så här:

1. Tvätta musslorna (färska). De som är öppna ska du slänga.

2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs allt, lite lätt, i en stor gryta.

3. Häll i vinet (vitt vin är bäst).

4. Koka musslorna i några minuter tills skalen öppnat sig. Släng de som inte öppnar sig.

5. Ta upp musslorna (de som öppnat sig) med en hålslev. Lägg i en skål.

6. Koka vinspadet i fem minuter.

7. Tillsätt persilja och grädde. Koka upp.

8. Krydda med salt och peppar.

9. Musslorna läggs i en djup tallrik, med vinspadet. Servera med ett gott vin och bröd.

Bon appétit!

Gunki Ström, sfi-lärare i Östra Göinge

Blåmusslor blir mellan 5 och 10 centimeter, men kan de bli ända upp till 20 centimeter. I Sverige blir blåmusslorna större på Västkusten än i Östersjön.
Blåmusslor blir mellan 5 och 10 centimeter, men kan de bli ända upp till 20 centimeter. I Sverige blir blåmusslorna större på Västkusten än i Östersjön.Foto: Ruud, Vidar
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.