Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Syrisk rätt när grönsakerna är som bäst

Många syrier njuter av Almahashi, gjord på zucchini, paprika och aubergine. Med smak av kummin, mynta och vitlök.
Kristianstad • Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 10 augusti 2020
Alhamashi, en syrisk rätt med fyllda zucchini och paprika.
Alhamashi, en syrisk rätt med fyllda zucchini och paprika.Foto: Inga-Lill Bengtsson

I Syrien brukade vi äta mycket grönsaker på sommaren. Då växer många olika sorters grönsaker och vi kunde köpa dem till låga priser.

Almahashi är en av de vanligaste och läckraste syriska maträtten på sommaren.

Annons

Det är en traditionell rätt, framförallt är den vanlig i Aleppo och Damaskus. Det är bara lite i kryddningen som skiljer sig. Det här receptet är från Damaskus.

Maträtten innehåller många vitaminer. Den är jättegod och bra för hälsan.

Det är svårt att få tag i små zucchini, men du kan ta stora och dela dem på mitten.

Kärna ur grönsakerna med en äppelurkärnare.
Kärna ur grönsakerna med en äppelurkärnare.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Ingredienser:

(För 5 personer)

1kg zucchini

1kg aubergine

1 kg paprika

400 g sköljt ris

400 g malet kött

Annons

0,75 dl (halv kaffekopp) olja

1/2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk kummin

2 msk tomatpuré

3 dl (2 kaffekoppar) vatten

2 tsk safflor (går bra med gurkmeja)

Eventuellt 1,5 dl (1 kaffekopp) tamarind

Fyll grönsakerna till två tredjedelar, annars spricker de när de kokar.
Fyll grönsakerna till två tredjedelar, annars spricker de när de kokar.Foto: Taghreed Aljbawi

Till buljongen:

2 tsk torkad mynta

Annons

2 vitlöksklyftor

Fylld zucchini och paprika.
Fylld zucchini och paprika.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Zuchini med fyllning.
Zuchini med fyllning.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Gör så här:

1. Blanda ris, alla kryddor och kött med en halv kopp av olja.

2. Tvätta zucchini, aubergine och paprika väl. Gräv ut innanmätet med en äppelurkärnare.

3. Fyll dem med blandningen av ris och kött. Observera, fyll bara till två tredjedelar, annars kommer de att spricka under tillagningen.

4. Lägga de fyllda grönsakerna i en gryta. Tillsätt vatten, tomatsås och salt.

5. Låta dem koka ungefär en halvtimme. Ta upp grönsakerna.

6. Tillsätt krossad vitlök och strö mynta över buljongen. Buljongen kan du ha i en skål bredvid, den äts med sked. Buljongen är läcker och har en fantastisk smak. Servera gärna med en sallad till.

Fylld paprika. Det går bra med röd, gul eller grön.
Fylld paprika. Det går bra med röd, gul eller grön.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Fylld paprika. Det går bra med röd, gul eller grön.
Fylld paprika. Det går bra med röd, gul eller grön.Foto: Inga-Lill Bengtsson
Taghreed AljbawiSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons