Syrisk rätt när grönsakerna är som bäst
I Syrien brukade vi äta mycket grönsaker på sommaren. Då växer många olika sorters grönsaker och vi kunde köpa dem till låga priser.
Almahashi är en av de vanligaste och läckraste syriska maträtten på sommaren.
Det är en traditionell rätt, framförallt är den vanlig i Aleppo och Damaskus. Det är bara lite i kryddningen som skiljer sig. Det här receptet är från Damaskus.
Maträtten innehåller många vitaminer. Den är jättegod och bra för hälsan.
Det är svårt att få tag i små zucchini, men du kan ta stora och dela dem på mitten.
Ingredienser:
(För 5 personer)
1kg zucchini
1kg aubergine
1 kg paprika
400 g sköljt ris
400 g malet kött
0,75 dl (halv kaffekopp) olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk kummin
2 msk tomatpuré
3 dl (2 kaffekoppar) vatten
2 tsk safflor (går bra med gurkmeja)
Eventuellt 1,5 dl (1 kaffekopp) tamarind
Till buljongen:
2 tsk torkad mynta
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
1. Blanda ris, alla kryddor och kött med en halv kopp av olja.
2. Tvätta zucchini, aubergine och paprika väl. Gräv ut innanmätet med en äppelurkärnare.
3. Fyll dem med blandningen av ris och kött. Observera, fyll bara till två tredjedelar, annars kommer de att spricka under tillagningen.
4. Lägga de fyllda grönsakerna i en gryta. Tillsätt vatten, tomatsås och salt.
5. Låta dem koka ungefär en halvtimme. Ta upp grönsakerna.
6. Tillsätt krossad vitlök och strö mynta över buljongen. Buljongen kan du ha i en skål bredvid, den äts med sked. Buljongen är läcker och har en fantastisk smak. Servera gärna med en sallad till.