Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Chef anställde söner – utreds för jäv

En chef inom kommunen utreds för jäv. Det har utbildningschefen Kenth Olsson beslutat efter avslöjandet om att chefen anställt sina egna söner.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2021
Kenth Olsson, barn- och utbildningschef.

– Utredningen om jäv ska se om agerandet är förenligt med gällande lagstiftning och med kommunens policy och riktlinjer, säger Kenth Olsson.

Chefen arbetar inom skolområde Östra. Hon har under de senaste åren anställt sina egna söner för arbete inom skolområdet. Det har handlat om timanställningar och feriearbeten vid olika tillfällen sedan 2011.

Annons

Hon har skrivit under anställningsbevisen, trots att det handlar om chefens egna barn. Hon har även skrivit under antalet timmar som de arbetat (tjänstgöringsrapporter), som legat till grund för lönen.

”Vi ska försöka hantera detta så snabbt som möjligt”
Kenth Olsson, barn- och utbildningschef

Chefen har dessutom skrivit under som arbetsledare.

Den äldste sonen, som arbetade totalt 251 timmar inom skolområdet, arbetar inte längre där.

Men den yngre sonen har arbetat totalt cirka 1 600 timmar inom skolan. Sedan oktober 2020 arbetar han heltid.

Kristianstadsbladet har också berättat att chefen har beställt varor för 165 000 kronor från företag där hennes bror har en viktig roll.

När kan utredningen vara klar, tror du?

– Vi ska försöka hantera detta så snabbt som möjligt, svarar Kenth Olsson.

Fakta

Jäv enligt kommunallagen

En anställd är jävig om:

Saken angår honom eller henne själv eller hans eller hennes make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående, eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för den anställde själv eller någon närstående (sakägarjäv, släktskapsjäv, intressejäv).

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons