GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Att grilla: Läcker kebab och kyckling med syriska smaker

Hemligheten är ”sju kryddor”, en blandning från Mellanöstern. Med vitpeppar, svartpeppar, kanel, kardemumma, muskot, ingefära och kryddnejlika – till att grilla både läcker kyckling och kebab.
Kristianstad • Publicerad 14 juli 2021
Kebab och kyckling med en läcker syrisk touch av kryddorna.
Kebab och kyckling med en läcker syrisk touch av kryddorna.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Med syran från citron och fylliga smaker från de sju kryddorna, persilja och grillade tomat sätter du ett syriskt prägel på sommarens grillkvällar.

”Garanterat massor med rökiga, saftiga, kryddiga smaker”
Abdullah Fallaha

– Lammköttet har jag marinerat i två timmar, i en marinad från Mellanöstern, säger Abdullah Fallaha.

– Precis som kycklingen. Ju längre man marinerar desto bättre blir det.

Abdullahs kebab är känd för att vara mycket god. Innan pandemin brukade han vara på bland annat Kulturdagen och sälja grillat.
Abdullahs kebab är känd för att vara mycket god. Innan pandemin brukade han vara på bland annat Kulturdagen och sälja grillat.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

– Om du inte har en utegrill kan du alltid grilla köttet i ugnen. Hur som helst blir det garanterat massor med rökiga, saftiga, kryddiga smaker. Kanske en aning torrare än på en utegrill, men gott ändå.

Abdullah Fallaha och hans familj bor på Gamlegården. De har köpt en kolonilott i Nosaby.

– Här vill vi stanna, säger hans fru Fatima Fallaha.

Grönsaker är också gott att grilla.
Grönsaker är också gott att grilla.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Ingredienser

(fyra portioner)

Kebab

750 g lamm- eller nötfärs

1 finhackad gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

1 dl finhackad bladpersilja

1 tsk sju kryddor

Abdullah saknar att kunna sälja kebab på Kulturdagen på Näsby. Koloniträdgården är en tröst.
Abdullah saknar att kunna sälja kebab på Kulturdagen på Näsby. Koloniträdgården är en tröst.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Gör så här

1. Lägg färsen i en skål.

2. Skala löken och vitlöken, dela i mindre bitar.

3. Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med bladpersiljan, eller hacka allt fint för hand. Lägg det i färsen.

4. Tillsätt salt och alla kryddor. Blanda till en smidig färs.

5. Blöt händerna. Forma färsen till små 'korvar', cirka 10 centimeter långa. Trä på spett.

6. Grilla spetten runtom i 3–4 minuter.

Servera med grönsallad och/eller hummus.

Hummus.
Hummus.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Kyckling

4 kycklingfiléer

1 msk paprikapulver

6 vitlöksklyftor, pressade

2 msk tomatpuré

Saften av 1 citron

4 msk olivolja

0,75 dl grekisk yoghurt

1 tsk salt

Fatima Fallaha delar intresset för mat och odling med sin man. De älskar sin kolonilott i Nosaby. Här med barnbarnen Abdullah (i gult) och Ghaith.
Fatima Fallaha delar intresset för mat och odling med sin man. De älskar sin kolonilott i Nosaby. Här med barnbarnen Abdullah (i gult) och Ghaith.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en skål. Täck med plastfolie. Ställ i kylskåp i ett par timmar, eller i rumstemperatur i 30 minuter för att låta smaken utvecklas.

2. Trä på spett. För grillen: Grilla 3–4 minuter på var sida. För ugnen: Lägg spetten på en plåt. Ringla över olivolja. Placera plåten mitt i ugnen (175 grader). Grilla spetten i cirka 15 minuter.

4. Lägg pitabröd på en bricka, strö persiljesallad över, lägg sedan de nygrillade spetten ovanpå. Servera genast!

Kebab.
Kebab.
Foto: Inga-Lill Bengtsson
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar mosaik.kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.