Att grilla: Läcker kebab och kyckling med syriska smaker
Med syran från citron och fylliga smaker från de sju kryddorna, persilja och grillade tomat sätter du ett syriskt prägel på sommarens grillkvällar.
”Garanterat massor med rökiga, saftiga, kryddiga smaker”Abdullah Fallaha
– Lammköttet har jag marinerat i två timmar, i en marinad från Mellanöstern, säger Abdullah Fallaha.
– Precis som kycklingen. Ju längre man marinerar desto bättre blir det.
– Om du inte har en utegrill kan du alltid grilla köttet i ugnen. Hur som helst blir det garanterat massor med rökiga, saftiga, kryddiga smaker. Kanske en aning torrare än på en utegrill, men gott ändå.
Abdullah Fallaha och hans familj bor på Gamlegården. De har köpt en kolonilott i Nosaby.
– Här vill vi stanna, säger hans fru Fatima Fallaha.
Ingredienser
(fyra portioner)
Kebab
750 g lamm- eller nötfärs
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl finhackad bladpersilja
1 tsk sju kryddor
Gör så här
1. Lägg färsen i en skål.
2. Skala löken och vitlöken, dela i mindre bitar.
3. Mixa lökbitarna i matberedare tillsammans med bladpersiljan, eller hacka allt fint för hand. Lägg det i färsen.
4. Tillsätt salt och alla kryddor. Blanda till en smidig färs.
5. Blöt händerna. Forma färsen till små 'korvar', cirka 10 centimeter långa. Trä på spett.
6. Grilla spetten runtom i 3–4 minuter.
Servera med grönsallad och/eller hummus.
Kyckling
4 kycklingfiléer
1 msk paprikapulver
6 vitlöksklyftor, pressade
2 msk tomatpuré
Saften av 1 citron
4 msk olivolja
0,75 dl grekisk yoghurt
1 tsk salt
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en skål. Täck med plastfolie. Ställ i kylskåp i ett par timmar, eller i rumstemperatur i 30 minuter för att låta smaken utvecklas.
2. Trä på spett. För grillen: Grilla 3–4 minuter på var sida. För ugnen: Lägg spetten på en plåt. Ringla över olivolja. Placera plåten mitt i ugnen (175 grader). Grilla spetten i cirka 15 minuter.
4. Lägg pitabröd på en bricka, strö persiljesallad över, lägg sedan de nygrillade spetten ovanpå. Servera genast!