Kikärtsbiffar en favorit bland elever
Personalen i köket på Göinge Utbildningscenter testar gärna egna recept.
– Receptet på kikärtsbiffar har vi kommit på gemensamt. Vi ligger till en krydda och så föreslår någon annan en annan ingrediens. Receptet kan variera från gång till gång, säger Jessica Lundgren, kokerska.
250 elever i årskurs F-6 och vuxna elever äter i matsalen.
– De här biffarna är överraskande goda. Många elever backar när det är vegetarisk mat, men de här biffarna äter de, säger hon.
Dessutom står tio till tolv olika sallader på menyn varje dag, något personalen är stolt över.
– Och när vi har soppa bakar vi alltid vårt eget bröd.
Vegetariska kikärtsbiffar
4 personer
Du behöver:
2 burkar kikärtor á 400 gram
1 liten burk majs
1 stor morot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
1 tsk kummin
0,5 tsk salt
1 krm peppar
1 msk maizena majsstärkelse
1 st ägg
smör eller margarin till stekning
Gör så här:
1. Skölj kikärterna väl och låt rinna av. Skala och hacka lök och vitlök fint, riv moroten.
2. Mosa kikärter, lök, vitlök och persilja i matberedare.
3. Blanda med majs, salt, peppar, kummin, majsstärkelse, morot och ägg till en smet. Forma till biffar, 1 cm tjocka.
4. Stek i smör 2–3 minuter per sida, på medelvärme.
5. Servera med klyftpotatis eller potatismos och tzatziki.