Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kikärtsbiffar en favorit bland elever

Kikärtsbiffarna är en favorit bland alla 250 elever, unga som gamla. Även bland dem som inte är vegetarianer.
Sibbhult • Publicerad 28 maj 2019
Eleverna äter gärna kikärtsbiffar med potatismos, här med vårklynne, det vill säga vintersallad eller mâchesallad (det franska namnet). Lite citron över är gott.Foto: Jessica Lundgren

Personalen i köket på Göinge Utbildningscenter testar gärna egna recept.

– Receptet på kikärtsbiffar har vi kommit på gemensamt. Vi ligger till en krydda och så föreslår någon annan en annan ingrediens. Receptet kan variera från gång till gång, säger Jessica Lundgren, kokerska.

Annons

250 elever i årskurs F-6 och vuxna elever äter i matsalen.

– De här biffarna är överraskande goda. Många elever backar när det är vegetarisk mat, men de här biffarna äter de, säger hon.

Dessutom står tio till tolv olika sallader på menyn varje dag, något personalen är stolt över.

– Och när vi har soppa bakar vi alltid vårt eget bröd.

Kikärtsbiffarna kan ha lite olika ingredienser, här med majs. Spiskummin ger den rätta smaken.Foto: Jessica Lundgren

Vegetariska kikärtsbiffar

4 personer

Du behöver:

2 burkar kikärtor á 400 gram

1 liten burk majs

Annons

1 stor morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk hackad persilja

1 tsk kummin

0,5 tsk salt

1 krm peppar

1 msk maizena majsstärkelse

1 st ägg

smör eller margarin till stekning

Annons

Gör så här:

1. Skölj kikärterna väl och låt rinna av. Skala och hacka lök och vitlök fint, riv moroten.

2. Mosa kikärter, lök, vitlök och persilja i matberedare.

3. Blanda med majs, salt, peppar, kummin, majsstärkelse, morot och ägg till en smet. Forma till biffar, 1 cm tjocka.

4. Stek i smör 2–3 minuter per sida, på medelvärme.

5. Servera med klyftpotatis eller potatismos och tzatziki.

Stek biffarna på medelvärme, några minuter på varje sida. De går utmärkt att frysa.Foto: Jessica Lundgren
Lotta Axenryd, Jessica Lundgren, och Emelie Torndahl jobbar i köket. Du kan följa dem på instagram, @Matlajf.Foto: Jessica Lundgren
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons