1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Coronaviruset: Provtagning sker mot tidsbokning – En person i Skåne är smittad

300 personer har hittills testats för coronavirus i Skåne. En person, en man, i Skåne är smittad. Han är isolerad på Universitetsjukhuset i Lund. Många som bor i Skåne är oroliga, bland annat har Vårdguiden 1177 blivit nerringd.
Kristianstad • Publicerad 3 mars 2020
Foto: Gao Xiang

Rädslan för sjukdomen är stor. I helgen blev 1177 Vårdguiden nedringd av oroliga människor.

– Många samtal handlar bara om att söka information. Det innebär att de som är sjuka och behöver komma fram kanske inte gör det, säger chefläkaren Görel Nergelius till SVT Nyheter.

En person i Skåne har testats positivt för coronaviruset. Personen har varit på resa i norra Italien.
En person i Skåne har testats positivt för coronaviruset. Personen har varit på resa i norra Italien.Foto: Bosse Nilsson

Risken för smittspridning i Sverige just nu bedöms som måttlig. Provtagning görs bara vid misstanke om covid-19 – men tidsbokning krävs.

”Vi har tagit prover utomhus, bland annat i bilar”
Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK

Misstänker du att du kan vara smittad ska du kontakta vården. Mer information finns på https://www.1177.se/skane/aktuellt/nytt-coronavirus-covid-19

Utanför infektionsklinikerna i Malmö och Lund finns tält utanför, där provtagning ska ske.I Kristianstad finns det ännu inget tält uppsatt, även om det kan komma att förändras.

CSK, Centralsjukhuset Kristianstad. Utanför infektionsklinikerna i Malmö och Lund finns tält utanför, där provtagning ska ske. I Kristianstad finns det ännu inget tält uppsatt,
CSK, Centralsjukhuset Kristianstad. Utanför infektionsklinikerna i Malmö och Lund finns tält utanför, där provtagning ska ske. I Kristianstad finns det ännu inget tält uppsatt,Foto: Lasse Ottosson

– Men vi försöker att underlätta för personer med lindriga symptom, så att de kan provtas utan att behöva komma in i lokalerna. Vi har tagit prover utomhus, bland annat i bilar, säger Staffan Banke, verksamhetschef för infektionskliniken på CSK.

Smittade personer kommer att vårdas på infektionskliniken.

– Där är vi vana vid patienter med luftburen smitta och droppsmittor. Vi har fyra infektionskliniker i Skåne som samarbetar på bästa sätt, säger Staffan Banke.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.