1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Coronaviruset: Hög risk att hitta fler smittade - men låg risk för allmän spridning

Risken är hög för att fler personer i Sverige upptäcks som smittade av det nya coronaviruset utomlands. Men risken för allmän smittspridning i Sverige är låg. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Blir du smittad får du ersättning från Försäkringskassan.
Kristianstad • Publicerad 28 februari 2020
Foto: Mats Schagerström/TT

Totalt har fyra personer testats positiva i Västra Götaland. Försäkringskassan har beslutat om smittbärarpenning. Det vill säga om en läkare beslutat att du inte får arbeta eftersom du är smittad – eller kan vara smittad - av en samhällsfarlig sjukdom, har du rätt till ersättningen. Coronaviruset covid-19 räknas som samhällsfarlig sjukdom.

Blir du smittad får du symtom i luftvägarna, feber och hosta. De flesta blir inte allvarligt sjuka, men ett antal fall av svårare symtom har rapporterats, liksom dödsfall. Inkubationstiden för coronavirus är 2–14 dagar.

Expressen skriver att forskare i Israel kan ha ett färdigt vaccin mot coronaviruset om några veckor.

Totalt 11 personer är smittade av cotonaviruset i Sverige.

Fakta

Coronavirus covid-19

Om du blir sjuk, ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

• Du har under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Iran, Sydkorea eller Italien – i regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna eller Veneto.

• Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

Har du allmänna frågor om covid 19 - Ring 113 13.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.