Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Al-Ganas: ”Min framgång var ett hot”

Omar Al-Ganas gjorde en raketkarriär som politiker. Men han tvingades lämna partiet efter avslöjandet att han skrivit hatkommentarer på nätet. Omars åsikt är att han tvingades lämna partiet på grund av sina stora framgångar. ”Min framgång var ett hot.”
Hässleholm • Publicerad 26 februari 2019
Omar Al-Ganas, 19 år, från Ljungdala. Han fick flest kryss av alla socialdemokrater i Hässleholm i valet 2018, senare tvingades han lämna partiet.
Omar Al-Ganas, 19 år, från Ljungdala. Han fick flest kryss av alla socialdemokrater i Hässleholm i valet 2018, senare tvingades han lämna partiet.Foto: Victor Lindstammer

Som ung skrev Omar Al-Ganas antisemitiska kommentarer på nätet. När det blev offentligt fick han lämna Socialdemokraterna.

Nu vill han föreläsa om granskningen han utsattes för av media och misstagen han begick. Första föreläsningen var på Mötesplats Ljungdala.

Annons

– Jag berättar min historia. Unga människor ska tänka sig för innan de skriver saker på sociala medier. Och unga ska tänka sig för innan de säger och gör något.

Han har medgett att han uttryckt sig felaktigt om judar, men att han var så ung när han skrev det. Han är fortfarande bara 19 år.

Han tycker Socialdemokraterna svek honom.

– De dömde mig hårt trots att jag var så ung.

Omar Al-Ganas tror att hans framgång i valet inom Socialdemokraterna i Hässleholm blev hans fall.

– Innan valet var jag deras söta lilla kille och de kramade om mig. Efter valet slutade man att hälsa på mig.

Han trodde han skulle få en plats i kommunstyrelsen. Han hade ju fått flest kryss. Men han blev tredje ersättare.

– Vad sänder det för signaler om demokrati? Jag ifrågasatte det.

Omar Al-Ganas är övertygad om att hans bakgrund spelat en roll.

Annons

– Min muslimska bakgrund sticker i folks ögon. Vad jag än gör kommer jag inte att bli sedd som svensk (han identifierar sig som svensk med irakisk bakgrund).

Omar Al-Ganas ska inte satsa mer på politik. Och han tror att de cirka 500 väljarna som röstade på honom sviker Socialdemokraterna nästa gång.

"Unga människor ska tänka sig för innan de skriver saker på sociala medier", säger Omar Al-Ganas som föreläser om sina erfarenheter.
"Unga människor ska tänka sig för innan de skriver saker på sociala medier", säger Omar Al-Ganas som föreläser om sina erfarenheter.Foto: Victor Lindstammer
Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons