1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Var fjärde ungdom är ovaccinerad – stor kampanj på gång

Allt färre i Skåne vill vaccinera sig. Bland 18-29-åringar har var fjärde inte ens fått sin första dos vaccin mot covid. Nu görs en stor kampanj i Skåne vecka 11, den 14-20 mars – och folk ska lockas med SMS.
Kristianstad • Publicerad 1 mars 2022
Bara 69 procent på Näsby/Gamlegården har vaccinerat sig. I Tollarp är det 91 procent, i Åhus 94 procent.
Bara 69 procent på Näsby/Gamlegården har vaccinerat sig. I Tollarp är det 91 procent, i Åhus 94 procent.

Täckningsgraden skiljer sig mycket i Skåne. Till exempel är det bara 69 procent på Näsby/Gamlegården som vaccinerat sig, i Tollarp är det 91 procent, i Åhus 94 procent.

”Det handlar om oss i hela Skåne”
Maria Landgren, vaccinsamordnare
Grafiken visar andelen ovaccinerade per åldersgrupp i Skåne. Bland 18-29-åringar är det 48 245 som inte tagit någon vaccindos mot covid-19.
Grafiken visar andelen ovaccinerade per åldersgrupp i Skåne. Bland 18-29-åringar är det 48 245 som inte tagit någon vaccindos mot covid-19.Foto: Region Skåne

Region Skåne hoppas få fler att vaccinera sig under en nationell kampanj vecka 11. Fokus är att få ovaccinerade att ta sin första dos.

– Alla som är involverade i arbetet med att vaccinera i Skåne kraftsamlar nu tillsammans. Det handlar om oss i hela Skåne, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.

Maria Landgren, vaccinsamordnare Region Skåne.
Maria Landgren, vaccinsamordnare Region Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi i Region Skåne samverkar med kommuner, länsstyrelsen, kommunala bostadsbolag, föreningar och organisationer, säger hon.

Region Skåne planerar att skicka ut SMS inför vecka 11. I meddelandet ska det finnas länkar till ställen som har drop-in. SMS:et skickas till de som angett sina nummer på 1177.se. Det kommer även att vara kampanjer i sociala medier.

I Sverige finns fortfarande en miljon invånare som inte har tagit sin första dos. I Skåne är det 190 485 personer som inte tagit någon dos alls.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.