Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Tilda kämpar för gratis mensskydd i skolan – första behållarna är på plats

Gratis mensskydd för alla tjejer i skolan. Det är målet för Tilda Bondesson, 14, från Hässleholm. Hennes egen skola har sagt ja. Nu driver hon frågan i flera kommuner.
Hässleholm • Publicerad 19 maj 2021 • Uppdaterad 21 maj 2021
De första behållarna med gratis mensskydd är på plats på Tilda Bondessons skola.
De första behållarna med gratis mensskydd är på plats på Tilda Bondessons skola.Foto: Andreas Öhrwall Lovén

– Jag fick precis ett samtal från en skola i Karlshamn, som undrade hur vi gjort. Nu ska även de köpa in behållare, säger Tilda Bondesson.

”Det här är ett ämne som engagerar många”
Tilda Bondesson

Allt började med en vanlig skoluppgift, att skriva en debattartikel.

Annons

– Jag fick idén när jag pratade med några kompisar. Det här är ett ämne som engagerar många, säger hon.

”Att vi fått automater med skydd på Thorén Framtid visar ju att det funkar. Jag hoppas att andra skolor hoppar på. 50 procent av världens befolkning har ju mens. Om jag gör skillnad här i Hässleholm så kanske vi tillsammans kan göra skillnad för väldigt många”, säger Tilda Bondesson.
”Att vi fått automater med skydd på Thorén Framtid visar ju att det funkar. Jag hoppas att andra skolor hoppar på. 50 procent av världens befolkning har ju mens. Om jag gör skillnad här i Hässleholm så kanske vi tillsammans kan göra skillnad för väldigt många”, säger Tilda Bondesson.Foto: Lasse Ottosson

Debattartikeln handlade om det orättvisa i att tjejer dras med både oro och kostnader som killar slipper. Läraren tyckte att texten var så bra att han skickade in den som en insändare till Norra Skåne.

Olika medier och politiker uppmärksammade förslaget. Texten blev en allmän snackis.

”Tilda Bondessons förslag var både vettigt och genomförbart”
Anne Henrichson, rektor

Nu börjar önskemålet om gratis mensskydd i skolan ge effekt. Anne Henrichson, rektor på Thorén Framtid i Hässleholm, tycker förslaget var bra.

– Elevers förslag på förbättringar i skolan handlar ofta om godis på lektionerna, kepsar inomhus eller dessert varje dag. Tilda Bondessons förslag var både vettigt och genomförbart.

– Vi har informerat om att skydden är till för akuta behov under skoltid, så att det inte missbrukas, säger Anne Henrichson.

Tilda Bondesson har pratat med politiker i Östra Göinge, Hässleholm, Kristianstad och Osby om sitt förslag.

Här saknas innehåll

”Det känns väldigt bra. Hela diskussionen har nog bidragit till att avdramatisera ett ämne som fortfarande är lite tabu, säger rektor Anne Henrichson om Tilda Bondessons förslag.
”Det känns väldigt bra. Hela diskussionen har nog bidragit till att avdramatisera ett ämne som fortfarande är lite tabu, säger rektor Anne Henrichson om Tilda Bondessons förslag.Foto: Andreas Öhrwall Lovén

I Hässleholm har lokala politiker motionerat om att införa gratis mensskydd i skolorna. Ett motargument var att det finns inga ”gratis” mensskydd, utan att samhället får ta kostnaden istället för privatpersoner.

– Det svaret fick jag från Östra Göinge också, men i Kristianstad verkar det lite mer positivt, säger Tilda.

Hon fortsätter uppdatera sin Facebooksida och ett Instagramkonto om vad som händer i frågan.

Annons

Vilken respons har du fått?

– Enbart positiv, inte minst från min skola och från andra elever.

Läs mer på FB/Insta: Sök på "Gratis mensskydd"

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons