1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Test: Nya lekplatsen på Sommarlust: ”Lever upp till alla önskemål”

Grillad korv, godisregn och många lekande barn i solen stod på schemat när ABK invigde sin nya lekplats på Sommarlust.
Det var barnen i området som själva fått önska hur den skulle se ut.
– Just i det här projektet kunde vi faktiskt leva upp till 95 procent av alla önskemål, säger Carolina Aouseus från ABK.
Kristianstad • Publicerad 5 maj 2023
Sommarlust lekplats.
Sommarlust lekplats.Foto: Simon Rehnström

Många har varit med och bidragit för att ABK:s nya lekplats på Sommarlustområdet ska bli till. Från början barnen som bor där själva.

I en digital enkät som ABK under hösten 2021 skickade ut till barnen som bor på Sommarlust fick de svara på frågor om hur lekplatser borde se ut – och med smileys betygsätta ett hundratal olika lekredskap.

– Vi hade ett femtiotal barn som var med och svarade i en ganska extensiv enkät, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK.

Carolina Aouseus från ABK har projekterat den nya lekplatsen. Här med Mattias Olausson, områdeschef på Sommarlust.
Carolina Aouseus från ABK har projekterat den nya lekplatsen. Här med Mattias Olausson, områdeschef på Sommarlust.Foto: Simon Rehnström

Och det är utifrån de svaren som planeringen av lekplatsen, som på torsdagen invigdes med korvgrillning och fest, fått sin grund.

Det är Carolina Aouseus, samordnare utemiljö på ABK, som är den som har projekterat lekplatsen och den som utifrån svaren tog fram vad barnen ville ha just där.

– Just i det här projektet kunde vi faktiskt leva upp till 95 procent av alla önskemål. Klätterlek, gunglek, hopplek. Allt det här som var på den där topplistan har vi i stort sett bockat av, säger hon.

Klätterväggar var en sak som barnen hade önskat på nya lekplatsen.
Klätterväggar var en sak som barnen hade önskat på nya lekplatsen.Foto: Simon Rehnström

Lekplatsen är för målgruppen 2 till 12 år och har allt ifrån en linbana till klätterväggar och två hustorn – målade i samma färger som husen som omgärdar lekplatsen. Bredvid den finns en boulebana och en grillplats där de lite äldre kan hänga.

På plats under invigningen var också Henrik Strand, vd för ABK. Han var nöjd med resultatet.

– Vi är glada att vi har kunnat tillföra det här. Jag hoppas verkligen att det kommer bidra till stor glädje och smälta in bra i beståndet, säger han.

Tornen har fått inspiration från hur husen i området ser ut.
Tornen har fått inspiration från hur husen i området ser ut.Foto: Simon Rehnström
Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.