Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Stort antal hyresgäster sågar K-Fastigheter: ”Katastrof”

Det finns ett utbrett missnöje bland K-Fastigheters hyresgäster.
Många sågar både kvalitén på bostäderna och företagets kundbemötande.
– Så här illa har jag aldrig varit med om att det har varit hos någon hyresvärd, säger Gävlebon Evalotta Bergström.
Hässleholm • Publicerad 21 april 2023
Jacob Karlsson K-Fastigheter
Jacob Karlsson K-Fastigheter

K-Fastigheter utlovar bostäder av hög standard och kvalitet. Det börsnoterade Hässleholmsbolaget säger också att de bemöter sina hyresgäster med engagemang och respekt och ska finnas tillgängliga när det uppstår problem.

Kb/NSk har pratat med ett stort antal hyresgäster – från Malmö till Gävle – som ger en helt annan bild av verkligheten.

K-Fastigheters VD och grundare Jacob Karlsson.
K-Fastigheters VD och grundare Jacob Karlsson.Foto: Simon Rehnström
Annons

Flera av dem har de senaste åren flyttat in i bostäder som har varit ostädade och haft stora brister – trots att de varit helt nybyggda.

– Jag har bott på många ställen men så här illa har jag aldrig varit med om att det har varit hos någon hyresvärd, säger Evalotta Bergström.

Hon flyttade in i en nybyggd lägenhet i Gävle sommaren 2022, men både hon och flera av hennes grannar flyttade snabbt därifrån.

Evalotta Bergström berättar om skador på väggar och golv, byggdamm i ugnen, lutande hyllplan och en toalett som fick stopp och helt plötsligt började bubbla.

Evalotta Bergström flyttade in i en nybyggd lägenhet i Gävle med flera brister. Hon säger att K-Fastigheter är den sämsta hyresvärden hon har haft.
Evalotta Bergström flyttade in i en nybyggd lägenhet i Gävle med flera brister. Hon säger att K-Fastigheter är den sämsta hyresvärden hon har haft.Foto: Privat

I höstas skrev tidningen Smålänningen om en trebarnsfamilj i Älmhult, vars nybyggda lägenhet blev en mardrömsupplevelse.

En augustikväll vaknade familjens sex månader gamla son gråtande. Hans rum hade fyllts med cigarettrök. Sonen, som har astma, hade svårt att andas och hade svällt upp, enligt Smålänningens artikel.

Enligt familjen hade röken kommit in via ventilationssystemet. Trots att K-Fastigheter lovade att åtgärda felet omgående hände ingenting på en månad, säger familjen. I stället valde de att flytta.

En boende på Stenskeppsvägen i Kristianstad, vid C4 Shopping, säger att det finns fuktskador i trapphusen.
En boende på Stenskeppsvägen i Kristianstad, vid C4 Shopping, säger att det finns fuktskador i trapphusen.Foto: Privat

En boende vid C4 Shopping i Kristianstad är inne på samma spår.

– Det är stora fuktskador i trapphuset som inte är åtgärdade. Det blir liksom fukt som rinner både från tak och väggar i trapphusen. Något är ju fel i konstruktionen när det blir på det viset.

Flera av hyresgästerna återkommer till samma sak: K-Fastigheter verkar vilja expandera så fort att de inte bryr sig som personerna som ska bo i lägenheterna.

Annons

– K-Fastigheter bygger och bygger och bygger men sen glömmer de att man måste underhålla det. De lämnar över nycklarna, sen släpper de ansvaret och försvinner, säger en kvinna som bor i en av K-Fastigheters marklägenheter på Herrestadsgatan i Kristianstad.

– Vi flyttade in och så försvann de i princip från jordens yta, säger en hyresgäst i Malmö.

Flera hyresgäster berättar om att de har haft återkommande problem med stopp i toaletten.
Flera hyresgäster berättar om att de har haft återkommande problem med stopp i toaletten.Foto: Privat

– De bryr sig om dig tills du har kollat på lägenheten och tackat ja – sen skiter de i dig, säger en person som mådde så dåligt K-Fastigheters bemötande att han sa upp sin lägenhet på Östra Kaserngatan i Kristianstad efter bara några månader.

– K-Fastigheter bygger och bygger och bygger men sen glömmer de att man måste underhålla det. De lämnar över nycklarna, sen släpper de ansvaret och försvinner, säger en kvinna som bor i en av K-Fastigheters marklägenheter på Herrestadsgatan i Kristianstad.

– Vi flyttade in och så försvann de i princip från jordens yta, säger en hyresgäst i Malmö.

Flera hyresgäster har vittnat om att det uppstår sprickor i deras lägenheter.
Flera hyresgäster har vittnat om att det uppstår sprickor i deras lägenheter.Foto: Privat
Martin SöderbergSkicka e-post
Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons