1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Näsby: Stor vilja bland 65+ att vaccinera sig

Att få äldre att vaccinera sig är ett problem i mångkulturella områden. Men inte i Kristianstad. ”Näsby ligger i toppen när det gäller vaccinationstäckning av ett mångkulturellt område. Det ligger även väldigt högt nationellt , säger verksamhetschef Linda Björklund om Vårdcentralen Näsby.
Kristianstad • Publicerad 12 maj 2021
Louise Palmqvist och Emma Nilsson förbereder inför vaccination.
Louise Palmqvist och Emma Nilsson förbereder inför vaccination.Foto: Lasse Ottosson

I storstäderna har det varit problem i socioekonomiskt svaga områden, där det bor flera utlandsfödda, de har lägre inkomster och lägre utbildningsnivå. I de områdena har antalet som vaccinerat sig varit mycket lägre. Vaccinsamordnare Per Hagstam säger att det finns områden i Skåne där bara 40 procent av alla som är 65+ har vaccinerat sig.

”För att nå jämlik vård tycker vi att man måste göra väldigt olika”
Linda Björklund, verksamhetschef Näsby vårdcentral

Men i Kristianstad ser det bra ut. På Vårdcentralen Näsby, på Gamlegården som är ett av stadens två utsatta områden, har 83 procent av alla som är 65+ listade på vårdcentralen vaccinerat sig, vilket radions P1 Morgon var först med att berätta.

– Näsby ligger i toppen när det gäller vaccinationstäckning av ett mångkulturellt område. Det ligger även väldigt högt nationellt säger Linda Björklund, verksamhetschef.

För att få en jämlik vård måste man behandla patienter olika. Det är Linda Björklund övertygad om. Hon är verksamhetschef på Vårdcentralen Näsby.
För att få en jämlik vård måste man behandla patienter olika. Det är Linda Björklund övertygad om. Hon är verksamhetschef på Vårdcentralen Näsby.Foto: Lasse Ottosson

Hon tror förklaringen är att de under lång tid arbetat långsiktig. Medarbetarna trivs och patienterna känner sig trygga. Tillit är ett nyckelord.

– I vårdsvängen pratas det mycket om att göra lika. Men för att nå jämlik vård tycker vi att man måste göra väldigt olika, säger Linda Björklund.

Bland annat skickar de ut information på flera olika språk.

”Ofta är flyktingar mycket mer tacksamma för att vaccinera sig än svenskfödda”
Marie Jönsson, verksamhetschef vårdcentralen Östermalm
Näsby vårdcentral använder olika sorters vaccin.
Näsby vårdcentral använder olika sorters vaccin.Foto: Lasse Ottosson

På Vårdcentralen Östermalm har de också klarat målsättningen att vaccinera över 80 procent av de inskrivna 65+.

– Ofta är flyktingar mycket mer tacksamma för att vaccinera sig än svenskfödda, säger Marie Jönsson, verksamhetschef.

Kristianstadsbladet har varit i kontakt med Vårdcentralen Vilan, i närheten av Charlottesborg, stadens andra utsatta område. Men de hade inte tid att svara på frågorna under tisdagseftermiddagen.

Fakta

Nationella vaccinmålet

80 procent av alla som är 65+ ska vara vaccinerade med en första dos den 16 maj. I Region Skåne uppfylldes målet redan i slutet av april.

Tisdagen den 11 maj var cirka 85 procent av alla som är 65+ vaccinerade med sin första dos i Skåne.

Källa: Per Hagstam, vaccinsamordnare Region Skåne

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.