Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Stor chans hitta arbete inom grön näring

Skogs- och lantbruket behöver många säsongsarbetare från utlandet. Men de kan inte komma till Sverige på grund av pandemin. Nu hoppas Mats-Ola Persson, Asmoarp gård, att arbetslösa kan bli lösningen. Men då måste kommunen hjälpa till med utbildning och handledning.
Hässleholm • Publicerad 22 mars 2021
Att plantera skog måste göras för hand. Tidigare har utländsk arbetskraft kommit till Sverige, men pandemin har satt stopp för det.
Att plantera skog måste göras för hand. Tidigare har utländsk arbetskraft kommit till Sverige, men pandemin har satt stopp för det.Foto: Urban Nilsson

– Många företag fick problem förra våren. Det saknas både folk och kompetens inom Sverige, säger Mats-Ola Persson, som driver gården och företaget Asmoarp Natur AB (jord och skogsbruk). Han är också ordförande i LRF:s kommungrupp (Lantbrukarnas Riksförbund).

”Vi är positiva till att anställa fler från Sverige. Problemet är att många snabbt ger upp. Det är lite... jobbigt”
Mats-Ola Persson

Att plantera skog, plocka bär och grönsaksodling kräver arbete för hand. Varje år kommer kommer säsongsanställda från Polen, Rumänien och de baltiska länderna till Hässleholm.

Annons

– De har erfarenhet och de kan villkoren, säger Mats-Ola Persson.

I slutet av 2020 fanns det 2 662 arbetslösa i Hässleholms kommun.

– Vi är positiva till att anställa fler från Sverige. Problemet är att många snabbt ger upp. Det är lite... jobbigt, säger han.

Handledare behövs för att hjälpa arbetslösa in i arbetet.
Handledare behövs för att hjälpa arbetslösa in i arbetet.Foto: Gorm, Kallestad

Men det krävs både utbildning och handledning.

– Det är inte bara att kasta ut folk till lantbruket. Kommunen borde utbilda handledare, som kan hjälpa till på plats. Det är svårt för yngre och nyanlända att komma in i arbetet.

Jimmy Månsson, sektionschef på arbetsmarknadsenheten, säger att det kan vara svårt att matcha långtidsarbetslösa, inte minst utlandsfödda, med den här typen av arbete.

– Många saknar bil och kan inte ta sig till arbetet. Det gäller även att hitta människor som är uthålliga och klarar fysiskt arbete efter flera år som arbetslösa. Det kan dessutom finnas problem med språket.

Här saknas innehåll

Han tror ändå starkt på idén:

– Vi har kontakter med LRF och är beredda att satsa så mycket vi kan.

Kan ni hjälpa till med handledare?

– Kommunen kan inte anställa handledare, men däremot utbilda handledare tillsammans med företagen.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons