1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: Sofyan Aswad: "Sverige går miste om utländsk kompetens"

Akademiker födda utanför Sverige möter större svårigheter på arbetsmarknaden än akademiker födda i landet. Arbetsgivare har många gånger svårt att värdera utländsk utbildning och yrkeserfarenhet.
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 8 oktober 2021
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sofyan Aswad,  journalist Kb Mosaik
Sofyan Aswad, journalist Kb MosaikFoto: Sofyan Aswad

Sverige går miste om utländsk kompetens. Det kan finnas många svårigheter för akademiker födda utomlands. Det första är språket och att de behöver anpassa sin utbildning till svenska förhållanden, för att få ett kvalificerat arbete.

Sedan har de problem med krav på studier igen, tills de svenska kraven är uppfyllda. Som akademiker har detta varit ett stort problem för mig. Jag vill helt enkelt inte gå tillbaka till skolan igen, jag har svårt för att börja studera igen.

”Fler utrikesfödda akademiker är arbetslösa och saknar oftare fast arbete”
Sofyan Aswad

Ibland handlar kraven till och med om att jag måste börja om från början.

Fler utrikesfödda akademiker är arbetslösa och saknar oftare fast arbete, än akademiker födda i Sverige. Det finns många faktorer som gör det svårare för utrikesfödda att etablera sig på arbetsmarknaden.

Därför söker många akademiker sig ett annat arbete för att försörja sig. Jag åkte en gång med en taxichaufför här i Sverige, han var från Sudan och utbildad hudläkare. Han kunde inte få arbete i sitt yrke, trots att han kan svenska.

Många taxichaufförer har hög akademisk utbildning från utlandet.
Många taxichaufförer har hög akademisk utbildning från utlandet.Foto: Mattias Mattisson

Du är läkare, varför arbetar du som taxichaufför?

– Jag studerade i 14 år i Sudan och Saudiarabien och tog examen med höga betyg. Efter problemen i Sudan flyttade jag till Sverige och kunde inte utöva yrket här, på grund av dels språksvårigheter, dels min förmåga att studera igen.

Sverige behöver höga akademiska examina, ska du fortsätta jobba som taxichaufför?

– Jag trivs inte så bra med detta yrke. Samtidigt undra jag varför sjukhus inte anställer oss baserat på våra legitimationer från våra hemländer? Jag kan garantera, om jag blir kvar här kommer jag att glömma det jag lärt mig.

Utrikesfödda saknar ofta nätverk på arbetsmarknaden, vilket är problematiskt då en stor del av alla arbeten förmedlas via personliga kontakter.

”För att få ett jobb i Sverige måste du ha kontakter”
Sofyan Aswad

I detta nummer skriver min kollega Inga-Lill Bengtsson om Rami Iskif. Han har studerat en master i biomedicinsk vetenskap. Han har varit arbetslös i ett och ett halvt år och arbetar nu som arkivassistent eftersom han inte fått arbete i sin bransch.

För att få ett jobb i Sverige måste du ha kontakter, att någon vän kan tipsa sin arbetsgivare om att du finns, vilken utbildning och vilken erfarenhet du har.

Det är så du får hjälp att nå arbetet du drömmer om. Det är därför nödvändigt att bygga ett starkt nätverk av relationer, till exempel via en föreningar, språkcafé, gå på en handbolls- eller hockeymatcher, och bygga upp gemensamma intressen.

Då kan några av de hinder som vi utrikesfödda möter rivas.