GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sofyan Aswad: "Att ta ifrån mig mina värderingar och moral är inte lösningen"

Desto mer samhället förändras och öppnas upp, ju mer möter vi nya svårigheter och tankeställningar. Det talas mycket om mångfald, integrering och segregation. Men här har jag en fråga. Om du tycker att vi invandrare ska assimileras i det svenska samhället, kan du prata för oss hur vi sak göra?
Sofyan AswadSkicka e-post
Kristianstad • Publicerad 1 november 2022 • Uppdaterad 3 november 2022
Sofyan Aswad
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofyan Aswad

Samhället är annorlunda, människor är olika. Hur ska man blir svensk? Du är inte som dina vänner, kollegor och släktingar, och vice versa, de är inte som du. Alla har olika intressen och agerar och hanterar saker på olika sätt.

”Jag kan försöka smälta in som svensk, men vem ska jag att ta som min rollmodell”
Sofyan Aswad

Vi människor är lika fast olika. Vi finns i alla formar och färger. Talar olika språk, har olika arbeten, intressen och förmågor. Det är det som är vår styrka.

Hur kan jag bli så svenska som möjligt, eller med andra ord, hur vet jag vem som är rätt svensk att ta efter?

Vi är alla olika, svenskar såväl som alla andra, så vem ska jag ta som exempel?. Vet du egentligen hur jag är inut?

”Vi gillar vårt nya land och står upp även för Sverige”
Sofyan Aswad

Kan du föreställa dig min personlighet, mina känslor, mina värderingar, mina intressen, mina sympatier? Jag kan försöka smälta in som svensk, men vem ska jag att ta som min rollmodell.

Låt mig vara svensk som jag vill, inte som alla andra tycker att jag ska vara, säger Sofyan Aswad.
Låt mig vara svensk som jag vill, inte som alla andra tycker att jag ska vara, säger Sofyan Aswad.Foto: Erik Johansen

Låt mig vara svensk som jag vill, inte som alla andra tycker att jag ska vara. Att ta ifrån mig mina värderingar och moral är inte lösningen. Lösningen är att dra tillsammans för att hitta en väg som vi tillsammans kan följa och leva i fred och komplettera varandra.

Strunta inte i vem jag är, hur jag växte upp och vad jag har för intressen, försök inte tvinga mig till att bli svensk. Vi gillar vårt nya land och står upp även för Sverige.

I det här numret kan du läsa om Yasser. Han är en syrisk farmaceut, tog examen 2001. Där förvandlades hans arbete under loppet av tio år från ett yrke han utövade till en passion som fick honom ta ett personligt intresse i sina kunder. Läs om honom på sidan 6-8.

Kommunens sfi i Norra Åsum håller kurser för föräldralediga. I Familjeservice lokaler på Gamlegårdens köpcenter får barnen vara med när föräldrarna studerar svenska, Läs mer på sidan 13

Moira Uggla skrev krönikan ”Lite mer empati och förståelse, tack !”. Putins krig pågår för fullt i Ukraina, och människor flyr för sina liv. I bilder från Ukraina ser vi dagligen skyltar och annat som är skrivna med kyrilliska bokstäver. Läs mer på sidan 15