1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Smittskyddsläkaren: ”Pandemin finns kvar. Man ska fortsatt stanna hemma vid symtom”

Vad gäller egentligen nu? Ska jag fortfarande testa mig vid minsta lilla känsla av förkylning, trots att restriktionerna lyfts? Ja, svarar smittskyddsläkare Eva Melander bestämt. Och alla som inte är vaccinerade fullt ut ska fortsätta hålla avstånd.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2021
Råden om god handhygien och att stanna hemma vid sjukdom gäller fortfarande. De är viktiga att följa tycker smittskyddsläkare Eva Melander.
Råden om god handhygien och att stanna hemma vid sjukdom gäller fortfarande. De är viktiga att följa tycker smittskyddsläkare Eva Melander.Foto: Johan Nilsson/TT

Det verkar finnas ett nytt normalt om man ska tro Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

”Alla ska provta sig vid symtom – även vaccinerade”
Eva Melander, smittskyddsläkare

Ska jag fortfarande testa mig vid minsta lilla känning av förkylning?

– Ja, pandemin finns kvar. Man ska fortsatt stanna hemma vid symtom och provta sig vid symtom. Även fullvaccinerade och barn.

Hur bokar jag covidtest framöver?

– Allmänheten bokar via 1177.se. Den som inte kan göra detta bokar en tid för provtagning på sin vårdcentral. Vård- och omsorgspersonal bokar via Region Skånes personalprovtagning.

Kommer testningen att kosta?

– Nej, det är gratis vid symtom eller vid smittspårning.

Är det olika rekommendationer för icke vaccinerade kontra fullt vaccinerade?

– De allmänna råden gäller alla, men rekommendationerna att hålla avstånd gäller främst icke fullvaccinerade och ovaccinerade.

– Men alla ska stanna hemma när de är sjuka. Alla ska provta sig vid symtom – även vaccinerade, med undantag av den som haft covid-19 det senaste halvåret. Alla ska iaktta god handhygien. För icke fullvaccinerade och ovaccinerade gäller att hålla avstånd, särskilt i relation till riskgrupper och äldre (70+).

Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.