Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ska du rösta i valet?

Nu är det inte lång tid kvar till dagen för valet. 7,5 miljoner svenskar har rätt att rösta i valet den 11 september, alltså den andra söndagen i september. På valdagen röstar man i riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet.
Kristianstad • Publicerad 6 september 2022
Kb Mosaik frågade ett antal personer om de skulle rösta i valet och varför.
Kb Mosaik frågade ett antal personer om de skulle rösta i valet och varför.Foto: Sofyan Aswad

För att ha rätt att rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller för alla val. Du ska ha fått ditt röstkort med posten senast den 24 augusti där det står vilka val du har rätt att rösta i. På röstkortet står det också vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider.

Vallokalerna är öppna från klockan 08.00 till 20.00 på valdagen söndagen den 11 september. Klockan 20.00 avslutas röstningen och rösterna börjar räknas.

Annons

Kb Mosaik frågade ett antal personer om de skulle rösta i valet och varför.

Ibrahem Almasri.
Ibrahem Almasri.Foto: Sofyan Aswad

– Jag ska rösta. Det är bra att vara med och bestämma. Det är första gången jag kommer att rösta, innan hade jag inte rösträtt. Nu ska jag förtidsrösta, säger Ibrahem Almasri.

Ismail Zrain.
Ismail Zrain.Foto: Sofyan Aswad

– Jag ska rösta. Det är viktigt att göra sin röst hörd när man får möjligheten. Många länder har inte den möjligheten som vi har här i Sverige. Det är en plikt man har som svensk medborgare, säger Ismail Zrain.

Mohammed Al Ashram.
Mohammed Al Ashram.Foto: Sofyan Aswad

– Ja, jag kommer att rösta. Det är min första gång och jag är så glad för det. För första gången kommer jag att rösta i vetskap om att min röst har värde och gör skillnad. Jag tycker att alla borde vara med, vi pratar här om vår framtid, säger Mohammed Al Ashram.

Sidra Namoura.
Sidra Namoura.Foto: Sofyan Aswad

– Ja, jag kommer att rösta. Det är mycket viktigt att delta i den demokratiska processen. Sverige åtnjuter en hög grad av transparens och åsiktsfrihet, så jag vill inte missa möjligheten att delta. Det handlar om framtiden för oss alla, säger Sidra Namoura.

Rahma Mohamed.
Rahma Mohamed.Foto: Sofyan Aswad

– Ja, jag ska rösta. Det är viktigt. Att rösta är ett sätt att kunna påverka och bestämma. Och nu vet jag vilket parti jag ska rösta på, säger Rahma Mohamed.

Diana Namoura.
Diana Namoura.Foto: Sofyan Aswad

– Nu läser jag partiernas valprogram, när jag hittar rätt parti ska jag rösta. Att delta i val är inte bara en rättighet för alla som har denna rätt, utan det är en skyldighet för alla. Att man inte använder sin röst i valen gör att man inte bryr sig om landets framtid, säger Diana Namoura.

Younis Amer.
Younis Amer.Foto: Sofyan Aswad

– Ja, det är bra att vara med och bestämma. Jag har röstat en gång förut. Nu ska jag förtidsrösta. Jag vet vem jag ska rösta på. När jag röstar kan jag påverka det som händer i samhället och hela landet, säger Younis Amer.

Lillebror Svensson
Lillebror SvenssonFoto: Sofyan Aswad

– Självklart kommer jag att rösta för att påverka. Och jag uppmanar alla att delta. Det är en demokratisk rättighet. Utan våra röster låter vi dem som inte representerar oss nå maktpositioner. Länge leve demokratin, säger Lillebror Svensson.

Hakam Alallaf.
Hakam Alallaf.Foto: Sofyan Aswad

– Ja jag kommer att rösta. Det är en rättighet som garanteras av grundlagen och jag vill utöva min rätt. Vi har en förutfattad mening om att valen i vårt hemland är riggade, men så är det inte i Sverige. Här kan du påverka och delta i valen, det innebär att du på ett eller annat sätt deltar i beslutsfattandet, säger Hakam Alallaf.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons