Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Selma är Zlatans syster – på bio

Det handlar om att: Våga tro på en dröm. Våga ge sig ut på en resa i det okända. Selma Mesanovic vågade. Nu ser vi 24-åringen från Kristianstad som Sanela, Zlatan Ibrahimovics syster, i filmen ”Jag är Zlatan”.
Kristianstad • Publicerad 12 januari 2022
Selma Mesanovic, Kristianstad, gör debut som skådespelare i filmen ”Jag är Zlatan”. Hon spelar rollen som Zlatan Ibrahimovics syster Sanela.
Selma Mesanovic, Kristianstad, gör debut som skådespelare i filmen ”Jag är Zlatan”. Hon spelar rollen som Zlatan Ibrahimovics syster Sanela.Foto: Lasse Ottosson

Vem är hon... 24-åriga Selma Mesanovic, med ett blankt CV som skådespelare? Som spelar Sanela Ibrahimovic i ”Jag är Zlatan”. Filmen som kan bli vårens stora svenska biosuccé.

”Mina föräldrar ville inte flytta till Sverige. Men de hade inget val. Jag och mina bröder fick lära oss: Alla måste kämpa för saker i livet. Ingenting serveras gratis”
Selma Mesanovic
Familjen Mesanovic kom till Sverige 1993, efter kriget i Bosnien. Selma är yngst av tre syskon, född 1997. Hon växte upp i Olofström.
Familjen Mesanovic kom till Sverige 1993, efter kriget i Bosnien. Selma är yngst av tre syskon, född 1997. Hon växte upp i Olofström.Foto: Lasse Ottosson

– Jag är en tjej som går på magkänslan. Har alltid varit säker på att besluten som fattas här och nu – i stunden – kommer att ta mig på rätt väg, säger Selma.

Annons

Familjen Mesanovic kom till Sverige 1993, efter kriget i Bosnien. Selma är yngst av tre syskon. Hon föddes 1997, växte upp i Olofström.

– Mina föräldrar ville inte flytta till Sverige. Men de hade inget val. Jag och mina bröder fick lära oss: Alla måste kämpa för saker i livet. Ingenting serveras gratis.

Hela familjen har påverkats av diskussioner om kriget.

Här saknas innehåll

”Granit (Rushiti), som spelar Zlatan, och jag kom jättebra överens. Jag ville verkligen ”bli” Sanela, och då måste Granit vara ”Zlatan, min bror” när vi jobbar ihop. Vi fick en kul relation. Vi skojade med varandra på ett tufft, men riktigt härligt sätt”, säger Selma Mesanovic.
”Granit (Rushiti), som spelar Zlatan, och jag kom jättebra överens. Jag ville verkligen ”bli” Sanela, och då måste Granit vara ”Zlatan, min bror” när vi jobbar ihop. Vi fick en kul relation. Vi skojade med varandra på ett tufft, men riktigt härligt sätt”, säger Selma Mesanovic.Foto: Lasse Ottosson
”Pappa jobbade hårt, för hårt, och han förlorade sig själv”
Selma Mesanovic

– Mina föräldrar fick anpassa sig till ett nytt land, lära sig ett nytt språk och hitta sina platser i ett nytt samhälle.

– Det var svårt för båda, särskilt för pappa. Han kom hit med stora ambitioner för framtiden, han ville skapa trygghet för familjen. Pappa jobbade hårt, för hårt, och han förlorade sig själv.

Selma miste sin pappa när hon bara var nio år.

– Vi tog oss igenom den tyngsta sorgen, och vi växte oss starkare tillsammans.

2015, när Selma var 17 år, flyttade familjen till Kristianstad. Sista året på gymnasiet pendlade hon till skolan i Olofström.

”Den här utbildningen är plan b, som en trygghet”
Selma Mesanovic

Vilka var Selmas intressen när hon var yngre? Hon var ambitiös. Målmedveten. Hon satsade hårt, på innebandy och fotboll.

– Tränade hårt, var disciplinerad. Ville inte slösa bort tiden på fester. Mamma hade ensamt ansvar för familjen, hon skulle inte behöva vara orolig.

Annons

Selma hade talang. Ville kriga för en framtid i landslaget i fotboll. Men – ett knä trasades sönder, allt raserades.

Här saknas innehåll

Det fanns andra drömmar.

Till sommaren tar hon examen som studie- och yrkesvägledare i Malmö.

– Den här utbildningen är plan b, som en trygghet.

Nu är den stora drömmen en helt annan.

Selma Mesanovic hade aldrig stått framför en kamera, aldrig sökt en roll, aldrig tagit lektioner i dramatik eller skådespeleri.

– Jag gillar att bli fotograferad. Jag sjunger – mest för mig själv – och jag har tagit danslektioner.

”De sökte en tjej från Balkan. Hon skulle spela en roll i en film om Zlatan, en 17-21-åring. Jag tänkte ... ”det kan vara jag”.”
Selma Mesanovic

En annons på Facebook (Lotta Casting) väckte intresset.

– De sökte en tjej från Balkan. Hon skulle spela en roll i en film om Zlatan, en 17-21-åring. Jag tänkte ... ”det kan vara jag”.

Filmen skulle spelas in i Malmö. Hon kom till audition, fick senare möta regissören Jens Sjögren.

Annons

Han gjorde sitt val.

"Jag är Zlatan" – filmposter.
"Jag är Zlatan" – filmposter.
”Hon är tuff, men hon har hjärtat på rätt ställe. Sanela verkar vara en person som Zlatan alltid lyssnar på”
Selma Mesanovic

Vilken bild hade du av Sanela Ibrahimovic?

– Jag läste boken ”Jag är Zlatan” två gånger, och jag fick en fin beskrivning av Jens. Sanela är tuff, självgående, självständig. Hon säger vad hon tycker och tänker. Det finns en stark, ibland hård, syskonkärlek mellan henne och Zlatan.

– Jag tror att både Sanela och Zlatan har påverkats av en tuff uppväxt. Att Zlatan kommer från enkla omständigheter. Att han har tagit sig hela vägen dit han är idag gör honom till en stor förebild.

Selma har varken träffat Sanela eller Zlatan.

Har du hittat något av dig själv i Sanela Ibrahimovic?

– Ja, hon vågar ta plats och hon säger alltid vad hon tycker. Hon är tuff, men hon har hjärtat på rätt ställe. Sanela verkar vara en person som Zlatan alltid lyssnar på.

”Jag är Zlatan” fick världspremiär i oktober, på filmfestivalen i Rom. I fotbollstokiga Italien blev det succé direkt.

– Jag vet hur älskad Zlatan är i Italien. Jag trodde att filmen skulle få mycket kärlek. Men att det skulle gå så här bra ... fantastiskt roligt!

Fakta

Selma Mesanovic

Född: 1997. Uppvuxen i Olofström, bor sedan 2015 i Kristianstad.

Familj: Mamma Zekija, bröderna Armin och Belmin.

Utbildar sig till: Studie- och yrkesvägledare i Malmö. Examen 2022.

Aktuell: Debuterar som skådespelare med rollen som Sanela, Zlatan Ibrahimovics syster, i filmen ”Jag är Zlatan”.

Filmen "Jag är Zlatan" bygger på självbiografin med samma namn. Zlatan Ibrahimovic skrev boken tillsammans med David Lagercrantz.
Filmen "Jag är Zlatan" bygger på självbiografin med samma namn. Zlatan Ibrahimovic skrev boken tillsammans med David Lagercrantz.Foto: Janerik Henriksson/TT

Premiären i Sverige för filmen ”Jag är Zlatan” har skjutits upp flera gånger.

Annons

– Nu är vi snart där, när den här drömmen blir verklighet!

Framtid? Selma ger sig ut på en ny resa.

– Jag har fått vara med om något stort, jag måste ta vara på möjligheterna. Jag vill utvecklas i yrket.

”Vår relation är stark. Jag vill alltid ha en närhet till mamma och tryggheten vi ger varandra”
Selma Mesanovic

Scenskola?

– Det är något som finns i tankarna, absolut. Därför funderar jag redan på en flytt, till Malmö eller Stockholm.

Selma skrattar.

Vad tycker mamma Zekija om dina planer på att flytta?

– Den första reaktionen var ”jag tycker inte om att du är så långt borta”. Samtidigt vet jag: Mamma är så glad för min skull ... och jag är ganska säker på att hon snart flyttar efter mig.

– Vår relation är stark. Jag vill alltid ha en närhet till mamma och tryggheten vi ger varandra.

Fotnot: Premiären för filmen ”Jag är Zlatan” har skjutit upp flera gånger, på grund av pandemin. Senaste datum var den 14 januari, men har skjutits fram ännu en gång. För närvarande är det oklart när den får premiär i Sverige.

Anders MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons