Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Scan skriker efter folk – vill starta egen utbildning: ”Vi måste synas”

Branschen för slaktare och styckare står inför stora pensionsavgångar som innebär att behovet av rekrytering bara kommer att öka.
På HKScan har man länge kunnat se konsekvenserna av att utbildningarna inom chark, styckning och slakt successivt har lagts ner.
Kristianstad • Publicerad 4 november 2022
HKScan i Kristianstad.
HKScan i Kristianstad.Foto: Johan Nilsson / TT

Nu vill man starta intern utbildning och satsa på att synas mer.

I en tid som präglas av höga el- och bränslekostnader, och hög inflation – står livsmedelsföretaget HKScan pall inför omvärldsläget. Prognosen för svenskt kött går uppåt.

Annons

Däremot skriker industrin efter flera olika kompetenser. I takt med att långtidsanställda styckare och slaktare har pensionerat sig, har de också lämnat ett kunskapshål efter sig. Samtidigt vill företaget göra sig mindre beroende av inhyrd personal och bredda sin egna arbetskraft.

Magnus Nilsson, HR-chef på HKScan.
Magnus Nilsson, HR-chef på HKScan.

En konsekvens av att det inte längre finns några nationella utbildningar för slakt- och styckning börjar bli påtaglig för den inhemska köttindustrin. För tillfället har Scan i Kristianstad tio vakanser inom styckningsavdelningen.

– Men vi lägger inte ens ut tjänsterna, för vi vet att det inte finns någon till att söka dem, säger Magnus Nilsson, HR-chef på HKScan i Kristianstad.

Sedan ett par år tillbaka har HKScan gjort återkommande utbildningssatsningar – inför grill- och sommarsäsong och även inom slakt och styckning.

De har vanligtvis varit i samarbete med arbetsförmedlingen och externa utbildningsbolag.

Magnus Nilsson har själv jobbat på Scan i sex år.
Magnus Nilsson har själv jobbat på Scan i sex år.Foto: Agnes Malteson

– Utbildningen har utförts här, och de som har tagit sig igenom den har vi ju anställt, men vi behöver fler.

– Den här gången ser vi gärna att vi gör det i helt egen regi, då ökar vår kontroll över hela processen.

Om allt går vägen i linje med budget och behovsanalys kommer HKScan i Kristianstad att starta en egen utbildning för styckare fram till våren, med plats för minst tjugo sökande.

En annan akut rekryteringspunkt gäller bristen på mekaniker, elektriker och automationspersonal.

– Maskinerna blir mer och mer moderna. Nya krav ställs och andra kompetenser efterfrågas. Inom en femårsperiod kommer vi behöva anställa från tre till fem per år.

Annons

För att lösa den knuten ser Magnus Nilsson en helt annan satsning.

– Där handlar det mer om att synas mer och nå ut mer till den typen av kompetenser. Vi ska synas mer på mässor och jobba på samarbeten med skolor och Teknik college för att bland annat säkra praktikplatser.

Historiskt sett har Scan i Kristianstad varit en arbetsplats som de anställda stannar på.

– Vi har ju familjer som har jobbat här i generationer och vi har ett rykte av att vara en trygg arbetsplats, säger Magnus Nilsson.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons