GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Så fungerar valet 2022

Vem har rösträtt? Varför är det viktigt att rösta? Här får man veta hur det svenska valsystemet fungerar och vilka olika val vi har.
Kristianstad • Publicerad 6 juli 2022
Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige äger rum söndag 11 september 2022.
Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige äger rum söndag 11 september 2022.Foto: JESSICA GOW / TT

I regeringsformen, som är en av fyra grundlagar, står det att all offentlig makt utgår från folket och att folkstyret bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt.

Grundlagen säger också att folkstyrelsen genomförs genom ett representativt statsskick. Det betyder att folket väljer någon som representerar dem när viktiga beslut ska fattas, till exempel i riksdagen eller i kommunfullmäktige.

Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige äger rum söndag 11 september 2022. Vid detta val kommer Sveriges riksdag för mandatperioden 2022-2026 att väljas. Man kan förtidsrösta från och med den 24 augusti och ända fram till valdagen den 11 september i en röstningslokal, som varje kommun utser, var som helst i hela landet.

Valdeltagandet i Kristianstad är lägst på Gamlegården med drygt 60 procent förra valet. Förtidsröstning i Biblioteket.
Valdeltagandet i Kristianstad är lägst på Gamlegården med drygt 60 procent förra valet. Förtidsröstning i Biblioteket.Foto: Tommy Svensson

Hur fungerar en kommun?

Kommunen har ansvar för viktiga samhällsfunktioner. En del uppgifter måsteyty kommunerna göra, andra är frivilliga. Kommunerna styrs av politiker som valts direkt av medborgarna. Vid sidan av den politiska organisationen finns en tjänstemannaorganisation som ser till att besluten genomförs.

Vem har rösträtt?

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen den 11 september. Det gäller vid alla val. Sedan finns det också särskilda regler för valet till riksdagen och för valen till regionfullmäktige och kommunfullmäktige.

För att få rösta till riksdagen måste man vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.

Röstkort

Alla som har rösträtt får ett röstkort. Senast den 24 augusti ska du ha fått ditt röstkort till din folkbokföringsadress. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt till och i vilken vallokal man kan rösta.

I Sverige är vi förunnade att kunna rösta. I stora delar av världen så kan man inte rösta och makten går i arv eller så är det militären som tagit över makten.
I Sverige är vi förunnade att kunna rösta. I stora delar av världen så kan man inte rösta och makten går i arv eller så är det militären som tagit över makten.Foto: Johan Nilsson/TT

Förtidsrösta

Förtidsröstningen öppnar den 24 augusti 2022. Det är varje kommun som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.

Vad behöver jag för att förtidsrösta?

Ta med dig id-handling och röstkort. Man kan ångra sin förtidsröst genom att rösta i sin vallokal på valdagen den 11 september Valet påverkar både dig och andra. Om vi inte röstar får vi beslutsfattare som inte Många tänker också att "min röst spelar ingen roll". Om alla människor skulle tänka så, set representerar oss. då skulle vi inte kunna ha en demokrati.

Varför är det viktigt att rösta?

Om flera av oss stannar hemma istället för att rösta låter vi andra fatta besluten åt oss, med risken att vi får ledare som inte alls representerar oss. I Sverige är vi förunnade att kunna rösta. I stora delar av världen så kan man inte rösta och makten går i arv eller så är det militären som tagit över makten. Det är därför det är så viktigt att man röstar.

Förtidsröstningen öppnar den 24 augusti 2022. Det är varje kommun som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.
Förtidsröstningen öppnar den 24 augusti 2022. Det är varje kommun som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.Foto: PETTER ARVIDSON

Vilka viktiga uppgifter har Kommunfullmäktige?

Kommunfullmäktige beslutar bland annat om budget, skatt och andra viktiga ekonomiska frågor bland annat om:

Större investeringar Detaljplaner och översiktsplaner

Nämndernas organisation och verksamhetsformer

Val av ledamöter och ersättare i nämnder och utskott

Val av revisorer och motioner (förslag från en politiker eller grupp av politiker) och medborgarförslag.

Vilka fyra viktiga uppgifter har riksdagen?

Beslutar om lagar, beslutar om statens budget., kontrollerar regeringen och arbetar med EU-frågor.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.