Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Restriktioner kan tas bort i februari: ”Liv och hälsa hotas fortfarande”

Nuvarande restriktioner på grund av pandemin kan behövas i två veckor till. Det meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten.
Om smittan mattas av kan de flesta restriktionerna tas bort från 9 februari.
Stockholm • Publicerad 27 januari 2022 • Uppdaterad 28 januari 2022
Tidigast den 9 februari kan restriktioner tas bort. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en digital pressträff under onsdagen.
Tidigast den 9 februari kan restriktioner tas bort. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en digital pressträff under onsdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Liv och hälsa hotas fortfarande. Vi har en extrem spridning av smittan , med stor påverkan på bland annat sjukvården och äldreomsorgen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

”Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna.”
Lena Hallengren (S), socialminister

– Folkhälsomyndigheten bedömer att de restriktioner vi har lägger en broms på spridningen. Många är smittade, därför behövs den bromsen ett tag till.

Här saknas innehåll

Smittspridningen i Sverige har aldrig varit högre, en halv miljon människor insjuknar i covid-19 varje vecka. Men mörkertalet är stort.
Smittspridningen i Sverige har aldrig varit högre, en halv miljon människor insjuknar i covid-19 varje vecka. Men mörkertalet är stort.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Smittspridningen i Sverige har aldrig varit högre. Folkhälsomyndigheten räknar med att en halv miljon människor insjuknar i covid-19 varje vecka. Men mörkertalet är stort.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen är att kulmen på smittovågen kommer att nås under någon av de närmsta veckorna.

– Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste 14 dagarna. Om läget är stabilt då, om kulmen bedöms vara nådd och om vaccinationerna flyter på kan de flesta restriktionerna avvecklas från den 9 februari, säger Hallengren.

Nästa vecka återkommer regeringen med mer information om vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avvecklingen kan ske.

TT/KB
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons