GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Rekord i antal smittade äldre – flest sedan pandemin startade

Tre år har passerat och många av de berörda har tagit fem sprutor – vissa sex.
Men aldrig sedan covid-19-viruset blev känt har så många omsorgstagare varit smittade som just nu.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2023
Aldrig förr har så många testat positivt inom äldreomsorgen som nu.
Aldrig förr har så många testat positivt inom äldreomsorgen som nu.Foto: Johan Nilsson/TT

Under tisdagen fanns hela 39 konstaterat smittade inom äldreomsorgen i Hässleholms kommun. Det är det högsta antalet någonsin, sedan man inledde testningen våren 2020. Det visar en kartläggning som Kb/NSk gjort av kommunens statistik.

– Det handlar väl om att den nya varianten smittar mycket snabbare. Men de drabbade blir inte längre särskilt sjuka, konstaterar Birgitta Ljungbeck, som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun.

All personal fortsätter att använda munskydd i alla nära omsorgskontakter. Med de konstaterat smittade patienter används både andningsskydd och visir.
All personal fortsätter att använda munskydd i alla nära omsorgskontakter. Med de konstaterat smittade patienter används både andningsskydd och visir.Foto: Johan Nilsson/TT

Det tidigare rekordet låg på 36 fall och är från februari 2022. I den siffran finns även personer som vistades på LSS-boenden på grund av olika funktionshinder medräknade. 21 av fallen då fanns på äldreboenden.

– Många av dem är på Björkhaga i Sösdala, där vi också befarar att siffran kommer öka då vi har fler som har provtagits och väntar på svar eller ska provtas, meddelar omsorgsförvaltningens kommunikatör Michell Grönlund.

All personal fortsätter att använda munskydd i alla nära omsorgskontakter. Med de konstaterat smittade patienter används både andningsskydd och visir.

– Vi hoppas givetvis att smittspridningen lägger sig så fort som möjligt, påpekar Michell Grönlund.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.