1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Region Skåne: "Vi kan se början på slutet"

Region Skåne räknar med att Sverige ska följa Danmark och Norge, som tagit bort de flesta av sina restriktioner.
– Vi kan se början på slutet för den här gången av pandemin – för alla som har vaccinerats med tre doser, säger Alf Jönsson, regiondirektör.
Kristianstad • Publicerad 2 februari 2022
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Arkivbild.
Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är sannolikt att Sverige i närtid kommer att betrakta covid-19 på samma sätt som i Danmark eller Norge, säger Alf Jönsson på en pressträff under onsdagen.

Under tisdagen fick åtta patienter i Skåne med konstaterad covid-19 intensivvård, 253 personer var inlagda på en vårdavdelning på sjukhusen i Skåne.

Under tisdagen fick åtta patienter i Skåne med konstaterad covid-19 intensivvård, 253 personer var inlagda på en vårdavdelning på sjukhusen i Skåne.
Under tisdagen fick åtta patienter i Skåne med konstaterad covid-19 intensivvård, 253 personer var inlagda på en vårdavdelning på sjukhusen i Skåne.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

– Cirka 65 procent av de som läggs in på vårdavdelning gör det på grund av covid-19. Övriga 45 procent gör det av andra anledningar, men testas där positivt för covid, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Samtidigt är smittspridningen stor i Skåne. Förra veckan registrerades mer än 31 000 nya fall.

– Det är bara toppen på ett isberg. Det är främst personer med symptom som har testat sig, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.

TT/KB
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.