Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Polisen gjorde olagliga sökningar på flickvännens familj – blev avskedad

Polisen gjorde flera olagliga sökningar på sin nya flickvän och hennes familj i polisens interna it-system. Nu har han avskedats – men polisens personalansvarsnämnd var inte enig. En ledamot tyckte polisen skött sig både före och efter händelsen.
Kristianstad • Publicerad 2 juni 2021
Polisen avskedades efter en dom i Kristianstads tingsrätt.
Polisen avskedades efter en dom i Kristianstads tingsrätt.Foto: Tomas Löwemo

I december 2020 dömdes en polis, som jobbar i Skåne, i Kristianstads tingsrätt för sju fall av dataintrång. Han dömdes även för brott mot tystnadsplikten.

Brotten inträffade 2018. Polismannen har under rättegången berättat att han var nykär och ville titta på kvinnans passbild. Det var därför han gjorde sökningar på hennes namn i polisens it-system. En polis får bara söka i polisens it-system om det är nödvändigt för en arbetsuppgift.

”Kollegor som är misstänkta för brott väljer oftast själva att avsluta anställningen i förtid”
Anders Olofsson, chef för lokalpolisområdet
Annons

Att han sökt på hennes släktingar har skett av misstag och att sökningarna har varit i tjänsten.

Anders Olofsson, lokalpolischef i Kristianstad, säger att poliser som döms för brott brukar sluta självmant, innan ärendet går till PAN.
Anders Olofsson, lokalpolischef i Kristianstad, säger att poliser som döms för brott brukar sluta självmant, innan ärendet går till PAN.Foto: Lasse Ottosson, Tommy Svensson

Han har även informerat en ung kvinna om att hon inte var efterlyst. Uppgifter kring efterlysningar är sekretessbelagda.

Polisen dömdes till 18 000 kronor i dagsböter.

Polisens personalansvarsnämnd (PAN) meddelade redan innan rättegången att mannen skulle bli avskedad om han dömdes för brotten. Nu blir det så. Beslutet fattades av nämnden i maj.

– Kollegan delgavs PAN:s ställningstagande och anställningen avslutades på stående fot, säger Anders Olofsson, chef för lokalpolisområdet.

– Kollegor som är misstänkta för brott väljer oftast själva att avsluta anställningen i förtid, säger han.

En ledamot (av åtta) som sitter i personalansvarsnämnden tyckte att mannen skulle få behålla sin anställning; polisen har skött sig både före och efter händelsen och att det gått så lång tid som tre år.

Fakta

Polismyndighetens personalansvarsnämnd, PAN

Består av åtta representanter.

Nämnden sammanträder en gång i månaden. Då har nämnden mellan fem till tio ärenden som berör poliser eller civilanställda. Ibland även polisstudenter.

Mindre fel kan nämnden lämna utan åtgärd. Allvarliga fel, som till exempel misshandel eller stöld, kan leda till avsked.

Antalet fall om dataintrång har ökat. Antalet ärenden som handlar om vådaskjutning och felhantering av vapen har också ökat.

PAN är oftast enig när den fattar beslut.

Nämnden leds av rikspolischef Anders Thornberg.

Anders Thornberg, rikspolischef.
Anders Thornberg, rikspolischef.Foto: Pontus Lundahl/TT
Robert RosénSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons