Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ökänd kriminell grupp försöker etablera sig i Kristianstad – polisen slog till mot lokal

Den kriminella gruppen Black Cobra har återuppstått. Gruppen försöker etablera sig i Kristianstad. För en tid sedan slog polisen till mot en lokal där medlemmar i gruppen hade samlats för ett möte.
– Vi känner till grupperingen, säger Martin Thornell, kommunpolis i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 25 februari 2022
Medlemmar poserar i gängets svarta tröjor med en vit kobra i samband med ett möte i lokalen på Vilan.
Medlemmar poserar i gängets svarta tröjor med en vit kobra i samband med ett möte i lokalen på Vilan.

Medlemmar i Black Cobra, klädda i sina svarta gängtröjor, har hållit möten i en lokal på Vilan. I en sluten grupp på sociala medier poserar medlemmar med vapen. I ett videoklipp från nyårsafton, i en ort i nordöstra Skåne, riktar en man vad som ser ut att vara en revolver mot himlen. Han avfyrar flera skott. Runt honom står många personer, bland annat barn.

”Vi fick kännedom om att det var fest med personer med kriminell bakgrund”
Robert Loeffel, polisens presstalesperson

Det kriminella gänget Black Cobra grundades av palestinska invandrare i Danmark vid millennieskiftet. För tio år sedan började gänget, som varit starka i Malmö och Stockholm, att falla sönder och dog ut. De flesta ledarna gick över till kriminella mc-gäng. Flera av dem har dött i kriget om kontrollen över kokainhandeln med andra mc-gäng.

Annons

I dag är en av ledarna en 41-årig man. Han var tidigare en viktig ledare för Black Cobra i Malmö.

”Kriminalvårdens säkerhetsorganisation har uppgett att N.N. är att betrakta som en ledande individ i Black Cobra”. Och ”Black Cobra bedöms uppfylla kriterierna för vad som av EU definieras som grov organiserad brottslighet” står det i en dom från 2013.

41-åringen bor nu i nordöstra Skåne. Han är dömd för ett 30-tal brott, senast en misshandel på en krog i Kristianstad. På bilder från möten som hållits i en lokal på Vilan poserar han tillsammans med andra personer i gängets tröjor.

Vid en husrannsakan på Vilan gjordes flera narkotikabeslag, enligt Robert Loeffel, polisens presstalesperson.
Vid en husrannsakan på Vilan gjordes flera narkotikabeslag, enligt Robert Loeffel, polisens presstalesperson.Foto: Urban Nilsson

Kristianstadspolisen har gjort en husrannsakan i samband med ett möte i gruppens lokal.

– Vi fick kännedom om att det var fest med personer med kriminell bakgrund, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Polisen kontrollerade ett antal fordon utanför byggnaden.

”Flera av personerna är kända av oss sedan tidigare”
Robert Loeffel, polisens presstalesperson

– Det resulterade i något trafikbrott och ett fynd av narkotika. Det ledde vidare till husrannsakan i den här aktuella lokalen, säger Robert Loeffel.

Insatsen varade i flera timmar. Flera personer kontrollerades. Ett antal mindre beslag av narkotika gjordes, enligt polisen.

– Flera av personerna är kända av oss sedan tidigare, säger Robert Loeffel.

Black Cobra hävdar att gruppen etablerat sig i Kristianstad. Medlemmar säger till tidningen att deras drivkraft är hat mot polisen. Gruppen anklagar polisen för rasism och trakasserier. Black Cobra har även etablerat sig i Örebro, enligt Nerikes Allehanda. 41-åringen rest runt till flera andra städer för att värva medlemmar.

Här saknas innehåll

Annons

Tidigare har Black Cobra ägnat sig åt bland annat narkotikahandel, utpressning och vapenbrott.

Martin Thornell, kommunpolis i Kristianstad, säger att polisen känner till Black Cobras närvaro. Han försäkrar att polisen följer hur gruppen organiserar sig och vilka personer som är med, för att kunna störa ut deras verksamhet.

Det här är en gruppering som tidigare visat att de kan ta till våld. Bör allmänheten vara oroad?

– Polisen jobbar med de här frågorna. Det är en del av vårt uppdrag. Jag tycker inte att man ska behöva känna mer oro än innan den här artikeln publicerades.

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons