Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Nätavgifterna höjs – igen

Det är inte bara elpriset som man räknar med kommer att höjas nästa år. Då höjer även C4 Energi nätavgifterna. Med i snitt 22–28 procent totalt för olika privatkonsumenter.
Kristianstad • Publicerad 13 december 2022
Nätavgifterna
Nätavgifterna

Ett hushåll med eluppvärmd villa som använder 20 000 kilowattimmar om året kommer att få betala 2 000 kronor mer till C4 Energi nästa år. Totalt 9 195 kronor. En ökning med 28 procent.

– Vi får betala mer i överföringsavgifter och nätförluster till Svenska Kraftnät och Eon. Samtidigt har vi stora investeringar framför oss, eftersom kommunen växer och infrastrukturen behöver byggas ut, säger vd:n Kajsa Hedberg.

Annons

Att det blivit ökade nätförluster i stamnätet beror på mindre elproduktion i södra Sverige. Elen ska transporteras längre sträckor – och det finns alltid en viss överföringsförlust, bland annat i form av värme och transformation.

C4 Energi. Vd Kajsa Hedberg och Tommy Karlsson, tillförordnad chef affärsområde elnät.
C4 Energi. Vd Kajsa Hedberg och Tommy Karlsson, tillförordnad chef affärsområde elnät.Foto: Clifford Johansen

– Ju längre söderut man är, desto mer får man betala för de förlusterna. Förlusterna har blivit dubbelt så dyra som 2022, och fyra gånger högre mot 2020, säger Kajsa Hedberg.

Den förste januari i år höjdes nätavgiften från 4,3 till 6,8 öre, utan moms. Det höjdes senare ytterligare, till 9 öre utan moms, 11,25 med moms.

Det rörliga priset har därmed ökats från 5,375 (med moms) 2021 till 20 öre 2023. Det är en total höjning på 272 procent.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons