Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”När det är svårt är det roligt”

Tre träd, och sommar. Ivriga händer i klass 4a har bild. De är redo med tejp, penslar, färger och vatten. Kombilärare Johan Rönn hälsar på i klassen på Lingenässkolan.
”Jag älskar att vara här. Nästan så att jag är för glad, säger han.
"Det är sant, det är helt galet”.
Kristianstad • Publicerad 18 juni 2021 • Uppdaterad 29 juni 2021
Rivana Tesfalem Jemane: ” Det är roligt med bild, man får visa vad man kan och använda fantasin. Jag målar hemma också. I skolan gillar jag svenska, bild och musik. När jag blir stor vill jag bli doktor eller konstnär. ”
Rivana Tesfalem Jemane: ” Det är roligt med bild, man får visa vad man kan och använda fantasin. Jag målar hemma också. I skolan gillar jag svenska, bild och musik. När jag blir stor vill jag bli doktor eller konstnär. ”Foto: Mikael Persson

Lingenässkolan skulle vara den nya skolan mitt på Näsby, för alla stadsdelens barn. Stadsdelen som får nytt badhus, det ska bli många fler hus och bostäder.

I skolans entré står det på väggen ”Lingenässkolan – Där man får vara den man är och bli den man vill bli”.

Annons

– Det är mina elever, fast nu har jag mest en sexa i engelska och svenska, säger Johan Rönn när Kb Mosaik slår följe i korridoren till bildsalen där klass 4a har lektion.

Johan är kombilärare, det vill säga studerar till lärare på Högskolan Kristianstad och jobbar som lärare på Lingenässkolan. Det har han gjort sedan skolan öppnade i augusti 2019. Tre dagar i veckan är han i skolan.

– Det är alltid fruktansvärt roligt att köra hit tisdag morgon.

Johan Rönn är kombilärare, det vill säga jobbar som lärare samtidigt som han går utbildningen på Högskolan Kristianstad. Han har sex terminer kvar.
Johan Rönn är kombilärare, det vill säga jobbar som lärare samtidigt som han går utbildningen på Högskolan Kristianstad. Han har sex terminer kvar.Foto: Mikael Persson
”De här barnen behöver oss. Likadant på Charlottesborg. Det är viktiga barn, man måste lägga ner all kraft”
Johan Rönn, kombilärare

Funkar det bra?

– Ja, jättebra. Man lär sig enormt mycket. Tycker du om att lata dig och inte plugga är det här ingen utbildning för dig, du både jobbar och pluggar. Jag ska bli mellanstadielärare.

Johan jobbade som vicevärd på Charlottesborg tidigare, men valde att satsa på utbildning till lärare istället.

– Det är en mening med att vara här, de här barnen behöver oss. Likadant på Charlottesborg. Det är viktiga barn, man måste lägga ner all kraft. Jag har aldrig varit med om så engagerade lärare, och det måste man vara.

I klass fyra har han undervisat i svenska och han har haft schackskola. Schack är ett stort intresse. Han är ordförande i föreningen som arrangerar turneringen Schackfyran.

– Schack är utvecklande, jag lyfter ju in det i undervisningen. Vi har sett effekter i andra ämnen som matte. Det är så himla kul. Väldigt många tjejer är duktiga, det har vi sett i många år.

Nu undervisar han en sexa i engelska och svenska.

Wael Haj Kaddour: ”Jag gillar blåa färger,  tycker det är roligt att måla. Jag var åtta år när jag började måla på Gamlegården, jag har inte målat innan jag kom till Sverige.  Polis vill jag bli när jag blir stor. ”
Wael Haj Kaddour: ”Jag gillar blåa färger, tycker det är roligt att måla. Jag var åtta år när jag började måla på Gamlegården, jag har inte målat innan jag kom till Sverige. Polis vill jag bli när jag blir stor. ”Foto: Mikael Persson
Foto: Mikael Persson

Här saknas innehåll

Annons

Vilka elever är roligast att undervisa?

– Jag vet inte, det är jättesvårt. Mina fyror är lätta att undervisa, jättebegåvade. Nu har jag sexor som ligger på väldigt olika nivåer vad gäller kunskap. Det är svårare, det sporrar mig. När det är svårt är det roligt.

Bildlärare Staffan Andreasson har gett eleverna arbetstejp att klistra upp stammar och grenar. Några har börjat måla himmel och jord.

– Detta tips, hör ni, när ni målar stammarna, använd en bredare pensel, använd den smalare till finliret, detaljerna. Kör på mina vänner! Ni är mina bästa vänner, ropar Staffan till eleverna.

– Staffan är extremt kreativ, säger Johan.

– Det jag blev så fascinerad av är att det är inte bara de duktiga som får briljera, de som ritar fint. Du behöver inte vara duktig på att rita för att få bra omdöme utan följer du en instruktion, hur tar du till dig tidigare kunskaper och utnyttjar dem när du skapar?

Staffan Andreasson är fritidspedagog i botten, har jobbat som bildlärare i två år. Här med eleverna Mujgan Hashim och Larissa Lukovic.
Staffan Andreasson är fritidspedagog i botten, har jobbat som bildlärare i två år. Här med eleverna Mujgan Hashim och Larissa Lukovic.Foto: Mikael Persson

Allt fler träd börjar ta form, himlar och solar, gröna, gula och bruna färger.

– Det finns inget som är fel. Tre träd, himmel och jord. Det är instruktionen. Hur de ska se ut är upp till var och en, säger Staffan.

”Jag tycker det är viktigt med lusten”
Staffan Andreasson, bildlärare
”Det är viktigt med lusten. Ungarna är peppade som sören”, säger Staffan Andreasson, bildlärare.
”Det är viktigt med lusten. Ungarna är peppade som sören”, säger Staffan Andreasson, bildlärare.Foto: Mikael Persson
Mujgan Hashim (till vänster): ”Jag tycker väldigt mycket om bild, mitt favoritämne. Jag har gillat bild sedan jag var liten. Ibland lugnar det ner mig när jag ritar. När jag blir stor vill jag bli skådespelare.” Larissa Lukovic: ”Jag vill bli sångerska men jag gillar att rita också, man kan prata lite under tiden.
Mujgan Hashim (till vänster): ”Jag tycker väldigt mycket om bild, mitt favoritämne. Jag har gillat bild sedan jag var liten. Ibland lugnar det ner mig när jag ritar. När jag blir stor vill jag bli skådespelare.” Larissa Lukovic: ”Jag vill bli sångerska men jag gillar att rita också, man kan prata lite under tiden.Foto: Mikael Persson
Fakta

Lingenässkolan

En av de nyaste skolan i Kristianstads kommun, öppnade i augusti 2019 på Näsby, för cirka 800 elever. Är en F-6 skola med grundskola, grundsärskola och fritidshem.

– Jag älskar att ha bild! Jag tycker det är viktigt med lusten, jag målar lite hemma, jag har musiken också, det är likadant där, säger Staffan som varit bildlärare i två år.

– Det är så kul, väldigt inspirerande.

Annons

Några killar går runt och stör.

– Killar! Du har din plats, jag vill inte veta av sånt här, ryter Staffan på skarpen.

Karina Khadir tycker att det är jättebra att få rita. Hemma tittar hon ofta på youtube, på en tjej som ritar fina saker, hon tycker om matte och slöjd också. ”När jag var liten ritade jag inte så mycket. Jag vill bli byggnadsingenjör, eller jag menar kanske arkitekt, är det man ritar och målar hus? Men jag tror det blir svårt”.
Karina Khadir tycker att det är jättebra att få rita. Hemma tittar hon ofta på youtube, på en tjej som ritar fina saker, hon tycker om matte och slöjd också. ”När jag var liten ritade jag inte så mycket. Jag vill bli byggnadsingenjör, eller jag menar kanske arkitekt, är det man ritar och målar hus? Men jag tror det blir svårt”.Foto: Mikael Persson
”Det finns ingen som gjort en sådan här tidigare, först i hela världen, superbra”
Staffan Andreasson, bildlärare

En stund senare:

– Jaa, titta! Precis helt rätt, jättefint! Wow! Det finns ingen som gjort en sådan här tidigare, först i hela världen, superbra. Skriv namn på och lägg på bordet.

Himmel och jord möts. Lektionen ska bli rast. Färgerna ska läggas fram på ett bord, vattnet tömmas ut i vasken.

Utanför bildsalen hänger en monter, med flera stora bilder på några hus och katter i silhuett. De myser i natten.

Foto: Mikael Persson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons