Mums för kärleken
Varför kakan heter kärleksmums är svårt att hitta uppgifter om. Den har också flera namn såsom mockarutor, snoddas och helavärldenkaka.
Kakan finns med i en årgång av den klassiska kakboken ”Sju sorters kakor” (kom ut först gången 1945) som min mor hade i köket. Hon bakade mycket och gott, sällan kärleksmums, något jag saknade.
Kakan är perfekt att bjuda på alla hjärtans dag. Då har Valentin namnsdag, han var ett kristet helgon. På medeltiden ansågs det vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.
Det har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. Man såg också denna dag som vårens första dag.
Enligt en legend satt Valentin fängslad. Han hade lärt känna fångvaktarens dotter. Innan Valentin dog skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med ”din Valentin”.
Ingredienser
75 g smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl mjölk
Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
1,5-2 msk kaffe, starkt
2 msk riven kokos
Här saknas innehåll
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.
3. Blanda samman mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ner allt i äggröran, häll i smör och mjölk.
4. Baka i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Känn med en sticka (inget ska fastna på den). Låt kakan svalna lite.
5. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Blanda i kakao, vaniljsocker och florsocker. Späd med kaffe till en slät glasyr.
6. Gör små hål i kakan med ett sugrör, häll på glasyren. Strö över kokos.
Låt kakan svalna helt. Skär sedan upp i rutor och njut.