Annons
  1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Mums för kärleken

Kärleksmums är så gott och så lätt att göra, med mjuk botten och smak av kaffe och kakao. Att bjuda din käresta eller en kär vän. Varför inte på alla hjärtans dag, den 14 februari.
Kristianstad
Publicerad 11 februari 2022
Kärleksmums är lätt att göra,. Din käresta eller vän kommer att smälta.
Kärleksmums är lätt att göra,. Din käresta eller vän kommer att smälta.Foto: Inga-Lill Bengsson

Varför kakan heter kärleksmums är svårt att hitta uppgifter om. Den har också flera namn såsom mockarutor, snoddas och helavärldenkaka.

Kakan finns med i en årgång av den klassiska kakboken ”Sju sorters kakor” (kom ut först gången 1945) som min mor hade i köket. Hon bakade mycket och gott, sällan kärleksmums, något jag saknade.

Annons

Kakan är perfekt att bjuda på alla hjärtans dag. Då har Valentin namnsdag, han var ett kristet helgon. På medeltiden ansågs det vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.

Det har lett till att Valentine’s Day har varit en romantikens dag i England ända sedan medeltiden. Man såg också denna dag som vårens första dag.

Enligt en legend satt Valentin fängslad. Han hade lärt känna fångvaktarens dotter. Innan Valentin dog skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med ”din Valentin”.

En skvätt starkt kaffe – och kakao – ger smaken.
En skvätt starkt kaffe – och kakao – ger smaken.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Ingredienser

75 g smör

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

Annons

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl mjölk

Glasyren toppas med riven kokos,
Glasyren toppas med riven kokos,Foto: Inga-Lill Bengtsson

Glasyr

50 g smör

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3,5 dl florsocker

1,5-2 msk kaffe, starkt

2 msk riven kokos

Här saknas innehåll

Annons

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20×20 cm med bakplåtspapper.

2. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.

3. Blanda samman mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vänd ner allt i äggröran, häll i smör och mjölk.

4. Baka i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Känn med en sticka (inget ska fastna på den). Låt kakan svalna lite.

5. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Blanda i kakao, vaniljsocker och florsocker. Späd med kaffe till en slät glasyr.

6. Gör små hål i kakan med ett sugrör, häll på glasyren. Strö över kokos.

Låt kakan svalna helt. Skär sedan upp i rutor och njut.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons