Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Moira Uggla: Moira Uggla: ”Använd din rösträtt - det är ett privilegium”

Den efterlängtade varma, sköna sommaren är snart förbi, och vi går mot höstens kortare, kyligare dagar. Men en tröst är färgprakten i naturen, som verkar vara extra vacker i Sverige.
Moira Uggla
Kristianstad • Publicerad 5 september 2022 • Uppdaterad 6 september 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb Mosaik
Moira Uggla, översättare, krönikör mm Kb MosaikFoto: Victor Lindstammer

Visst fick träden fina höstfärger hemma i Skottland också, men allt var intensivare i Sverige, tyckte jag den första gången jag upplevde en svensk höst. Jag minns att min make och jag åkte tåg från Kristianstad till Växjö, och jag kunde knappast fatta hur allt kunde vara så vackert. Och oavsett hur många gånger man upplever det, förundras man likväl över det färggranna spektaklet.

När detta skrivs är det fortfarande ett par veckor kvar till valet, eller snarare valen, för vi väljer våra representanter till riksdagen, regionstyrelsen och lokaladministrationen. Från och med 24 augusti har man kunnat lämna sin röst i vissa lokaler, och den stora valdagen är söndagen 11 september.

Foto: Mark Hanlon
Annons

I år verkar utgången av valet mycket osäker, och det är viktigt att alla som har rösträtt utnyttjar sin chans att säga hur de vill ha det. Man får inte tänka, ”Min lilla röst spelar inte så stor roll” alla röster är lika viktiga, alla ska räknas med. Rösträtten är något som man inte får ta för givet - tidigare generationer har kämpat hårt för rösträtt för alla, och man måste förvalta deras kamp väl.

Är man inte svensk medborgare får man inte rösta i riksdagsvalet, men man har rösträtt på det lokala planet, där man kan verkligen ha ett inflytande på utvecklingen.

Att kunna rösta är ett privilegium. Så var inte en 'soffliggare' - ett roligt svenskt ord som beskriver någon som är så lat att han inte orkar resa sig ur soffan för att gå och påverka sin framtid.

Kvällen den 11 september kommer att bli mycket spännande, när rösterna räknas.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nu har allt gått tillbaka till det gamla vanliga - semestern är slut, arbetet fortsätter som tidigare, skolorna har kommit igång igen. Även kvällskurser, det finns hur många som helst att välja mellan. Varför inte testa något nytt?

Att laga någon ny sorts mat, kanske, eller att sjunga i en kör? Lära sig mera om datorer? Läsa böcker och diskutera med andra? Studieförbunden har många förslag - läs i deras broschyrer, som man får i brevlådan eller kan hitta på biblioteket.

Vad skulle du vilja läsa om i Kb Mosaik? Har du ett bra förslag, hör av dig till redaktionen på Gamlegården centrum. Sitt inte hemma och undra,'Varför skriver dom inte om xxx eller yyy?' Har du en god idé, dela med dig!

Foto: 
Annons
Annons
Annons
Annons