Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Minst 80 nya kriminalvårdare behövs

Anstalten i Vä planerar för 72 nya platser. Då krävs det cirka 80 nya kriminalvårdare. Dessutom behöver det nya häktet med 100 platser många fler anställda.
Kristianstad • Publicerad 16 december 2021
Så här ser en cell på anstalten i Kumla ut, den har riggats i bussen, visar Ann Skargren. På anstalt är internerna klädda i grått. På häktet i grönt.
Så här ser en cell på anstalten i Kumla ut, den har riggats i bussen, visar Ann Skargren. På anstalt är internerna klädda i grått. På häktet i grönt.Foto: Lasse Ottosson

Anstalten i Vä med 96 platser tar emot sexualbrottslingar. Behovet av fler platser är stort. Planen är att bygga ut med cirka 72 platser, att det ska stå klara 2023.

Det nya häktet i Kristianstad får 100 platser (31 platser i dag) när det är klart 2024. Det blir ett av de största häktena i södra Sverige.

”Vi ställer höga krav på stabila och trygga människor”
Ann Skargren, Kriminalvården
Annons

Jakten på nya kriminalvårdare är igång. Om anstalten byggs ut behövs cirka 80 nya anställda. Dessutom behövs många fler anställda till det nya häktet.

Anna Fältman, HR-specialist, och Ann Skargren, rekryteringsspecialist, på plats i  Kriminalvårdens rekryteringsbuss.
Anna Fältman, HR-specialist, och Ann Skargren, rekryteringsspecialist, på plats i Kriminalvårdens rekryteringsbuss.Foto: Lasse Ottosson

Här saknas innehåll

– Vi behöver ut och synas redan nu, säger Ann Skargren, rekryteringsspecialist vid Kriminalvården.

– Vi ställer höga krav på stabila och trygga människor. De finns i alla åldrar och former, säger Ann Skargren när vi träffas i Kriminalvårdens rekryteringsbuss som parkerat på Stora Torg.

”Man behöver inte vara elitidrottare, men lite pannben och grundkondition behövs”
Ann Skargren, Kriminalvården

De som söker ska ha minst gymnasieutbildning, körkort, goda kunskaper i svenska, både skriftligt och muntligt. Dessutom ställs krav på arbetslivserfarenhet.

Enligt fackförbundet ST är medianlönen för kriminalvårdare 26 500 kronor i månaden. Men lönen varierar beroende på meriter.

Kriminalvården söker mycket folk, bland annat i Kristianstad.
Kriminalvården söker mycket folk, bland annat i Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson
Anstalten i Vä har 96 platser. Det kan bli 72 platser till om två år.
Anstalten i Vä har 96 platser. Det kan bli 72 platser till om två år.Foto: Lasse Ottosson

Alla nyanställda får 24 veckors utbildning.

– Man behöver inte vara elitidrottare, men lite pannben och grundkondition behövs, säger Ann Skargren.

Även tjänster inom frivården och transportenheten ska lysas ut. Längre fram blir det även några tjänster som lärare, kockar och sjuksköterskor.

Adrian EricsonSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons