1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Mest unga och ovaccinerade som smittas

Smittspridningen ökar. De som smittas av coronaviruset är framför allt unga och ovaccinerade. Cirka 300 personer insjuknar i covid-19 varje dag i Skåne.
Budskapet från Folkhälsomyndigheten är tydligt: Fler måste vaccinera sig.
Stockholm/Skåne • Publicerad 3 september 2021
För att kunna lätta på restriktionerna måste fler vaccinera sig.
För att kunna lätta på restriktionerna måste fler vaccinera sig.Foto: Johan Borehed

– För att kunna lätta på restriktioner krävs att det finns en fortsatt följsamhet kring de restriktioner som gäller – och att människor vaccinerar sig, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens pressträff.

”Vi behöver nå ännu fler i de flesta grupperna i samhället”
Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten

– Vi behöver nå ännu fler i de flesta grupperna i samhället, säger hon om antalet vaccinationer.

70 procent av alla över 18 år i Skåne är nu färdigvaccinerad mot covid-19. 78,8 procent har fått sin första dos. Och den andra dosen är viktig för att få maximal effekt, understryker Folkhälsomyndigheten.

Nu gäller det att nå de unga — bland 16-17-åringar i Skåne har hittills endast 45 procent hunnit få sin första spruta .

Av dem som har skrivits in på en intensivvårdsavdelning i Skåne under augusti har samtliga varit helt ovaccinerade. De vårdade är mellan 30 och 70 år gamla. Det vill säga, de har haft möjlighet att vaccinera sig med minst en dos.

– Det här visar tydligt hur viktigt det är att alla vaccinerar sig. Det är det säkraste sättet att försäkra sig mot att bli allvarligt sjuk i covid-19 och behöva sjukhusvård, uppger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, i ett tidigare pressmeddelande.

TT/KB
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.