1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Max åtta personer i publiken – gäller även sittande

Länsstyrelsen Skåne har beslutat att max åtta personer får samlas till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller även sittande deltagare. ”Alla län är överens om en gräns på åtta personer”, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne.
Kristianstad • Publicerad 24 november 2020
”Det handlar om att hindra smittspridningen av covid-19. Då måste vi fatta en del svåra och smärtsamma beslut”, säger Anneli Hulthén. Arkivbild.
”Det handlar om att hindra smittspridningen av covid-19. Då måste vi fatta en del svåra och smärtsamma beslut”, säger Anneli Hulthén. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns ett undantag, det gäller begravningar. Där är max antalet satt till 20 deltagare.

– Jag är medveten om att en sätta en gräns på åtta personer leder till svåra konsekvenser för föreningar, klubbar och arrangörer. Men nu handlar det om att hindra smittspridningen av covid-19. Då måste vi fatta en del svåra och smärtsamma beslut, säger Anneli Hulthén.

Om smittan mattas av kan beslutet hävas.

”Vi har en stor spridning av smittan i samhället. Därför behövs det tas krafttag för att vända utvecklingen”, säger smittskyddsläkare Eva Melander. Arkivbild.
”Vi har en stor spridning av smittan i samhället. Därför behövs det tas krafttag för att vända utvecklingen”, säger smittskyddsläkare Eva Melander. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi kan själva avgöra när det är dags att höja gränsen, förhoppningsvis ända upp till 300, säger Anneli Hulthén.

Hon har haft en nära dialog med smittskyddsläkaren i Skåne.

– Vi har en stor spridning av smittan i samhället. Därför behövs det tas krafttag för att vända utvecklingen, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

187 personer med covid-19 får just nu vård på sjukhusen i Skåne. Av dem får 20 personer intensivvård. Det är den högsta siffran hittills.
187 personer med covid-19 får just nu vård på sjukhusen i Skåne. Av dem får 20 personer intensivvård. Det är den högsta siffran hittills.Foto: Johan Nilsson/TT

Restauranger och kaféer kan ha fler än åtta personer. Men de måste kunna hålla avstånd.

187 personer med covid-19 får just nu vård på sjukhusen i Skåne. Av dem får 20 personer intensivvård. Det är den högsta siffran hittills.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.