1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Länsstyrelsen ger kommunen rätt om Brobysjukhuset – 200 personer berörs

Brobysjukhuset används som permanent boende, men har bara bygglov för tillfälligt boende. Det anser TT-nämnden i Östra Göinge kommun. Länsstyrelsen har nu gett kommunen rätt. Beslutet riskerar att över 200 personer, bland dessa många barnfamiljer, tvingas flytta.
Broby • Publicerad 16 mars 2021 • Uppdaterad 17 mars 2021
Över 200 personer bor på Brobysjukhuset. ”Var ska de bo, om de inte får bo kvar?” undrar ägaren som överklagat TT-nämndens beslut till länsstyrelsen. Men länsstyrelsen ger TT-nämnden rätt.
Över 200 personer bor på Brobysjukhuset. ”Var ska de bo, om de inte får bo kvar?” undrar ägaren som överklagat TT-nämndens beslut till länsstyrelsen. Men länsstyrelsen ger TT-nämnden rätt.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Tillsyns och tillstånds-nämndens (TT-nämndens) beslut i november var ett krav på Brobysjukhusets ägare Lillehem teknik AB. Ägaren måste sluta hyra ut lägenheter för permanent boende, endast tillfälligt boende för till exempel vandrarhem är tillåtet. Ägaren får fem månader på sig att rätta sig efter beslutet, annars väntar vite (böter) på 250 000 kronor i månaden.

Ägaren har ett tillfälligt bygglov om tillfälligt boende fram till den 29 september 2023.

”Det visar att vi har fattat helt rätt beslut”
Andréas Söderlund (M), ordförande i TT-nämnden

Ägaren skriver att ett vite på 250 000 kronor i månaden är mer än vad de får in i hyra från de boende. Dessutom bor det över 200 personer som är folkbokförda på Brobysjukhuset, vad ska hända med dem?

Det bor många barnfamiljer där. Därför strider beslutet (föreläggandet) mot Barnkonventionen, anser ägaren.

Men länsstyrelsen anser att TT-nämnden har rätt.

– Det känns bra att ha fått länsstyrelsens beslut på detta. Det visar att vi har fattat helt rätt beslut. Dessutom var TT-nämnden enig, säger Andréas Söderlund (M), ordförande i nämnden.

Andreas Söderlund (M), ordförande i Tillstånds- och tillsynsnämnden i Östra Göinge kommun.
Andreas Söderlund (M), ordförande i Tillstånds- och tillsynsnämnden i Östra Göinge kommun.Foto: Mikael Persson

Hur ser du på att flera, inte minst barnfamiljer, kan tvingas flytta på kort tid?

– Jo, men människor ska också bo drägligt. Hade fastighetsägaren skrivit tillfälliga kontrakt hade det här aldrig hänt. Vi följer lagar, som gäller för alla.

Lillehems Teknik AB kan överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen, vid Växjö tingsrätt. Det ska göras inom tre veckor.

Kristianstadsbladet har varit i kontakt med Lillehem teknik. Ägaren vill inte uttala sig i nuläget.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.