GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kyld mat införs för äldre

Kyld mat en gång i veckan i stället för varm mat varje dag. Det har testats hos äldre som får hemleverans. Nu införs det fullt ut. Men politikerna är inte överens. En klar kvalitetsförsämring anser S.
Kristianstad • Publicerad 24 november 2022 • Uppdaterad 24 november 2022
Kyld mat för leverans en gång i veckan införs i omsorgen.
Kyld mat för leverans en gång i veckan införs i omsorgen.Foto: Växjö kommun

Personer som får lagad mat levererad av kommunen har tidigare fått varm mat hemkörd varje dag av antingen hemtjänsten eller taxi.

Men under ett och ett halvt år har omsorgsförvaltningen testat kyld mat där veckans samtliga portioner levereras en gång i veckan. Politikerna har nu beslutat att införa systemet genomgående för kunder som har måltidshjälp och de som önskar kyld mat.

Måltidshjälp innebär att man förutom leverans av mat även får hjälp med att till exempel värma och lägga upp maten.

Ett argument från omsorgsförvaltningen har varit att den kylda och vakuumförpackade maten behåller näringen bättre och att det minskar personalens stress över matrundor med varmhållen mat.

Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i omsorgsnämnden var emot beslutet. S hade hoppats på en kvalitetshöjning och översyn av hela måltidssituationen för de äldre i samband med att kyld mat införs, men det saknas enligt partiet.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.