1. English
  2. العربية
  3. Svenska

Kristianstadsbo greps efter razzia i Sundsvall

Den intensiva våldsvågen i Stockholm ska ha kopplingar till mannen kallad ”kurdiska räven” och till en razzia som gjordes i Sundsvall förra veckan.
Vid razzian hittades både vapen, bomber ock knark. Sju personer greps – varav en 18-åring från Kristianstad och två tonårskillar från Sölvesborg.
De är misstänkta för inblandning i mordplaner.
Kristianstad/Sundsvall/Stockholm • Publicerad 2 februari 2023 • Uppdaterad 3 februari 2023
Vid razzian hittades både vapen, bomber ock knark. Sju personer greps – varav en 18-åring från Kristianstad och två tonårskillar från Sölvesborg.
Vid razzian hittades både vapen, bomber ock knark. Sju personer greps – varav en 18-åring från Kristianstad och två tonårskillar från Sölvesborg.

Det var i torsdag den 26 januari som polisen gjorde tillslag mot flera adresser i Sundsvall.

I och med razzian och de gripanden som gjordes förhindrades ett mord, menar åklagaren.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda, vi har genom den här framgångsrika insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, säger Karin Everitt vice chefsåklagare vid åklagarkammaren i Sundsvall, i ett pressmeddelande.

Stora mängder knark hittades i samband med tillslagen. Det är striden om narkotikamarknaden i Sundsvall där den ene kombattanten misstänks vara den så kallade ”kurdiske räven” som – trots att han ska befinna sig i Turkiet – ska ligga bakom oroligheterna i Norrlandsstaden likväl som i Stockholm.

Från höger Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på Polisen Västernorrland, Josef Wiklund, LPO-chef på polisen i Medelpad och Karin Everitt, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Sundsvall och under polisens pressträff med anledning insats i Sundsvall. Tillslagen ledde till att flera personer kunde gripas och anhållas av åklagare. Beslag av bland annat vapen och narkotika kunde göras.
Från höger Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på Polisen Västernorrland, Josef Wiklund, LPO-chef på polisen i Medelpad och Karin Everitt, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Sundsvall och under polisens pressträff med anledning insats i Sundsvall. Tillslagen ledde till att flera personer kunde gripas och anhållas av åklagare. Beslag av bland annat vapen och narkotika kunde göras.Foto: Mats Andersson/TT

Huvudstaden har under i princip hela januari varit utsatt för en massiv våldsvåg.

Polisen beslagtog – förutom narkotika – även vapen och outlösta termosbomber under razzian i Sundsvall.

De sju personer, som nu häktats eller står inför häktningsförhandlingar, är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

En av de misstänkta är en 18-årig man från Kristianstad. Han befann sig alltså på en adress i Sundsvall under torsdagen då polisen slog till. Två killar från Sölvesborg hör också till de som misstänks vara inblandade i mordplanerna.

Den 18-årige Kristianstadsbon är misstänkt för förberedelse till mord mellan den 25 och 26 januari i år samt för grovt vapenbrott under perioden 9 januari till och med den 24 januari.

18-åringen är tidigare dömd för att ha rånat en kille från Eslöv på två gucci-kepsar. Det som egentligen skulle vara en byteshandel – en keps mot en annan keps – blev till ett rån. Rånet utfördes i fjol i närheten av Näsby vårdcentral. Offrets uppfattning var att han blev hotad med en pistol.

Polisen hittade senare kepsarna i en lägenhet. I samma bostad låg en kolsyrepistol.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.