GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Kommunen har gett 700 000 kronor till föreningar som säger ja till ”halal-sex”

Shiamuslimska föreningar i Kristianstad tycker det är okej att arrangera så kallade njutningsäktenskap – ett upplägg som kan vara brottsligt enligt svensk sexköpslag.
Imamerna från båda församlingarna sitter med i kommunens interreligiösa råd och i integrationsrådet.
Kristianstad • Publicerad 19 maj 2022
Kommunfullmäktige KristianstadLena Olsson, M, Moderaterna
Kommunfullmäktige KristianstadLena Olsson, M, ModeraternaFoto: Mikael Persson

Äktenskapen gör det möjligt för muslimska män att ha tillfälligt sex, utan att begå ”haram”, det vill säga utföra en förbjuden handling, enligt rättsläran.

Kommunfullmäktige KristianstadLena Olsson, moderaterna, ordförande i valberedningen
Kommunfullmäktige KristianstadLena Olsson, moderaterna, ordförande i valberedningenFoto: Mikael Persson

Uppdrag Granskning frågade flera shiamuslimska föreningar om de kan tänka sig förrätta ”njutningsäktenskap”. Två av föreningarna finns i Kristianstad.

En av dem – Al-Hadi kulturförening – svarade dock både ja och nej. Två olika företrädare tillfrågades.

Den andra föreningen, Alwehde, svarade ja.

Båda föreningarna får bidrag av Kristianstads kommun. Från kultur- och fritidsnämnden har Alwehde förening fått hjälp med hyran under flera år. Hyresbidraget för år 2020 var 29 610 kronor. Föreningen har även fått kommunalt aktivitetsstöd varje år sedan år 2006.

Lena Ohlsson (M), ordförande för kultur-och fritidsnämnden har noterat vilka bidrag som betalats ut och under vilka perioder, men säger att hon egentligen inte har någon kännedom om de två lokala shiamuslimska föreningarna.

– Har ingen aning om var de bedriver sin verksamhet. Det är förvaltningen som handlägger utbetalningarna, förklarar hon.

– Om man får aktivitetsstöd så ska bidraget stimulera barn- och ungdomsverksamhet i åldrarna 7 till 20 år. Och då ska föreningarna själva registrera sina deltagare och aktivitetstillfällen. Sedan görs utbetalningar, säger Lena Ohlsson (M).

Radovan Javurek (L), är ordförande för integrationsrådet och interreligiösa rådet. Han är även ordförande för arbete- och välfärdsnämnden.

Han tycker det är bra att Uppdrag Granskning gjort granskningen.

– Fri media har gjort sitt jobb, hittat något som sker i ett slutet system, något som är dolt för övriga samhället, säger han.

De två shiamuslimska föreningarna i Kristianstad som pekats ut som villiga att förrätta njutningsäktenskap har deltagit i interreligiösa rådets möten.

– De här föreningarna har deltagit, men inte hundraprocentigt. Integrationsrådet har funnits längre och därifrån utgår bidrag från kommunen.

Nu ska Radovan Javurek skriva brev till de två föreningarna med frågor om hur de ser på så kallade ”njutningsäktenskap”.

– Vi kommer förmodligen att skicka ett brev där vi ställer frågor. Hur förklarar de det här, hur fungerar det, vilken inställningar har föreningen till detta? Är det enskilda människor som svarat eller är det föreningen som sådan som ser det här som något självklart?

Kan det bli aktuellt att utesluta någon part ur de här råden?

– Det vill jag inte gå in på. Det är att springa för fort och gå händelserna i förväg. Det är ett dialogforum, speciellt det interreligösa rådet.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.