GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Jag ser hur han går mot läraren med kniv”

En handfull elever sökte skydd på tidningens redaktion precis efter knivdådet. ”Jag ser hur han spelar hög musik och går mot läraren med kniv”, säger en av eleverna.
Polisen grep gärningsmannen, en 16-årig pojk, sju minuter efter larmet om knivattacken. Koppling finns till ett knivdåd på en skola i Eslöv.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2022 • Uppdaterad 26 januari 2022
En av de skadade tas om hand av ambulanspersonal och körs till CSK.
En av de skadade tas om hand av ambulanspersonal och körs till CSK.Foto: Lasse Ottosson

16-åringen gick till attack med kniv på NTI-gymnasiet på måndagen. En 52-årig lärare skadades lindrigt, en 16-årig elev allvarligt.

NTI-gymnasiet har sina lokaler på våningen ovanför Kristianstadsbladets redaktion i centrala Kristianstad.

”Sen såg vi att han högg mot läraren. Sedan vände han sig om och högg mot en annan elev, han som blev skadad. Det var då vi sprang ut allt vad vi kunde”
Elev

Vid 9-tiden märkte tidningens personal högt ljud från skolan. Strax därpå knackade det på en av redaktionens dörrar.

En elev berättade att hans kompis blivit knivskuren. En handfull elever släpptes sedan in på redaktionen i väntan på polis och ambulans.

En av eleverna berättar att det var ett 20-tal elever, plus läraren, i klassrummet när den misstänkte pojken kom in i klassrummet. Han hade en högtalare i ena handen, spelade en låt av Queen på hög volym. I den andra bar han en kniv.

– Jag ser att han går mot läraren med kniv, det blir panik, säger eleven.

Flera elever samlades utanför polisens avspärrningar på måndagsförmiddagen. De hade inte hunnit börja sin skoldag.
Flera elever samlades utanför polisens avspärrningar på måndagsförmiddagen. De hade inte hunnit börja sin skoldag.Foto: Lasse Ottosson

– Först trodde vi att det var ett prank, att han skojade, säger en annan elev och fortsätter:

– Men sen såg vi att han högg mot läraren. Sedan vände han sig om och högg mot en annan elev, han som blev skadad. Det var då vi sprang ut allt vad vi kunde.

”Jag fattar inte varför någon ger sig på läraren. Han är omtyckt av alla”
Elev
16-åringen gick till attack med kniv på NTI-gymnasiet på onsdagen. En 52-årig lärare skadades lindrigt, en 16-årig elev allvarligt.
16-åringen gick till attack med kniv på NTI-gymnasiet på onsdagen. En 52-årig lärare skadades lindrigt, en 16-årig elev allvarligt.Foto: Lasse Ottosson

En elev står utanför avspärrningarna. Eleven har kommit dit efter att han fått besked om vad som hänt:

– Jag fattar inte varför någon ger sig på läraren. Han är omtyckt av alla.

”Närmsta patrull skickades till platsen, med ett inriktningsbeslut att gå in i lokalen”
Anders Olofsson, närpolischef

Polisen fick in larmet klockan 09:14.

– Sju minuter efter första påringningen så var gärningsmannen gripen, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef.

– Närmsta patrull skickades till platsen, med ett inriktningsbeslut att gå in i lokalen, lokalisera gärningsmannen och säkerställa att den här pågående våldshandlingen kunde avbrytas, säger han, på en extrainsatt pressträff.

Koppling till knivdåd i Eslöv

Enligt TV4-nyheterna har knivdådet koppling till ett knivdåd på en skola i Eslöv i augusti 2021. Då var det en 15-årig elev som högg en lärare i magen och hotade elever. Läraren överlevde attacken.

15-åringen dömdes till sluten ungdomsvård.

Enligt TV4 Nyheterna var den gripne 16-åringen i Kristianstad vittne i ett förhör i polisens utredning av dådet i Eslöv. De båda pojkarna kände varandra. De har haft kontakt med varandra via internet.

KB
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.