Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

IVO riktar kritik mot SiS-hemmet – barn vittnar om våld och övergrepp

IVO riktar kritik mot SiS-hemmet i Hässleholm och påtalar att de brister när det kommer till att säkerställa trygghet och säkerhet för ungdomarna på hemmet.
Hässleholm • Publicerad 7 april 2023 • Uppdaterad 11 april 2023
En av anledningarna är uppgifter om våld och övergrepp som kommit fram i enkäter med de boende – vilket är uppgifter som inte kunnat bekräftas.
En av anledningarna är uppgifter om våld och övergrepp som kommit fram i enkäter med de boende – vilket är uppgifter som inte kunnat bekräftas.

I höstas genomförde IVO en inspektion på SiS-hemmet i Hässleholm där de intervjuade barn och unga på hemmet samt dess personal och ledning. IVO skickade också ut enkäter till de boende och föreståndarna.

Ett av fokusen för tillsynen var att granska hemmets trygghet och säkerhet – och på den punkten kom IVO fram till att det finns brister.

Annons

Som grund till IVO:s kritik finns tre skäl; uppgifter om våld och övergrepp, uppgifter om att personalen inte alltid bemöter ungdomarna väl samt att bemanningen vid två av hemmets avdelningar inte är anpassad för att tillgodose ungdomarnas behov.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar efter tillsyn kritik mot SiS-hemmet i Hässleholm.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar efter tillsyn kritik mot SiS-hemmet i Hässleholm.Foto: Pressbild

Detta är uppgifter som dykt upp i enkäterna IVO skickat ut till barnen och ungdomarna. Där vittnar de om att det händer att personalen beter sig kränkande och hotfullt och dessutom att personal vid tillfällen har tafsat på boende eller stått för andra sexuella handlingar.

Det framkom även från enkäterna uppgifter på att ungdomar ska ha sålt sex på hemmet och att det förekommit alkohol och droger där.

Vid IVO:s samtal med ungdomarna på plats kom det inte heller fram uppgifter på sådana händelser – därför poängterar IVO att de inte kan styrka att uppgifterna från enkäten stämmer.

Karl LjungbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons