Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Hovrätten fastställer domen – barndomsvännen mördade Emilia

Det var den 22-årige mannen, barndomsvän till Emilia, som mördade henne. Det fastställer hovrätten. Han döms till 14 års fängelse, samma straff som i Kristianstads tingsrätt. ”De är väldigt lättade”, säger advokaten Christina Davéus. Hon har företrätt Emilias familj under rättegångarna.
Kristianstad • Publicerad 23 april 2021
Bilder från minnesstunden för Emilia på torget i Tollarp, och från en av rättegångsdagarna i Kristianstads tingsrätt, när 22-åringen var på plats i Tollarp.
Bilder från minnesstunden för Emilia på torget i Tollarp, och från en av rättegångsdagarna i Kristianstads tingsrätt, när 22-åringen var på plats i Tollarp.Foto: KB

Det var den 22 november 2019 som 20-åriga Emilia Lundberg försvann. Elva dagar sedan hittades hon död i vattnet.

I januari 2021 dömde Kristianstads tingsrätt Emilias barndomsvän, en nu 22-årig man, till 14 års fängelse för mord. Det är det strängaste straffet han kunde få, eftersom han var under 21 år när mordet inträffade.

Här saknas innehåll

Emilia Lundberg hittades död i Vramsån den 3 december, elva dagar efter hennes försvinnande.
Emilia Lundberg hittades död i Vramsån den 3 december, elva dagar efter hennes försvinnande.Foto: Lasse Ottosson
Annons

Tingsrätten fastslog att 22-åringen mördade Emilia Lundberg vid eller i Vramsån samma dag som hon försvann. Han skar och/eller högg henne flera gånger i överkroppen. Hon dog av förblödning, eventuellt i kombination med drunkning.

”Jag är naturligtvis nöjd. Hovrätten, precis som tingsrätten, delar mina bedömningar kring skuldfrågan”
Kristina Amilon, kammaråklagare

Hovrätten delar tingsrättens bedömning: det är ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen är gärningsmannen.

Den här peruken bar Emilia när hon försvann. Den hittades hemma hos 22-åringen. Hovrätten tror inte på 22-åringen, att han köpt den av henne.
Den här peruken bar Emilia när hon försvann. Den hittades hemma hos 22-åringen. Hovrätten tror inte på 22-åringen, att han köpt den av henne.Foto: Ur polisens förundersökning

Hovrätten fastställer domen i tingsrätten. 22-åringen döms till 14 års fängelse och ska betala totalt 180 000 kronor till Emilias anhöriga.

– De är väldigt lättade. Sen gör inte det här att de får sin dotter tillbaka, säger målsägarbiträdet Christina Davéus.

Bild från kondoleansboken i Västra Vrams kyrka, samma kväll som Emilia hittades död.
Bild från kondoleansboken i Västra Vrams kyrka, samma kväll som Emilia hittades död.Foto: Lasse Ottosson

Kammaråklagare Kristina Amilon säger:

– Jag är naturligtvis nöjd. Jag har tittat igenom domen. Hovrätten, precis som tingsrätten, delar mina bedömningar kring skuldfrågan, säger Kristina Amilon.

Den 22-årige mannen har hela tiden nekat till brott.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons