1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Hässleholmare kan få delbetala sina räkningar – men inte skjuta upp dem helt

Höga elpriser, stigande räntor och kraftiga prisökningar på mat slår hårt mot många.
Det går att delbetala sina räkningar till kommunen för sådant som barnomsorg och äldreomsorg – men att skjuta på dem helt är inte aktuellt.
Hässleholm • Publicerad 21 februari 2023
Hässleholms kommun ska tydligare informera om möjligheten att delbetala räkningar för sådant som fritidsverksamhet och hemtjänst.
Hässleholms kommun ska tydligare informera om möjligheten att delbetala räkningar för sådant som fritidsverksamhet och hemtjänst.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Anna Wallentheim (S) anser att informationen om vad som gäller i dag är bristfällig. Under fullmäktigemöte påtalade hon de ekonomiska problem som många invånare drabbats av och frågade den styrande majoriteten om de tänkte informera allmänheten om vilka möjligheter som Hässleholms kommun faktiskt erbjuder.

Svaret från kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) kom i form av ett snabbt och kort ja. Bättre information till kommuninvånarna är på gång.

Hanna Nilsson (SD).
Hanna Nilsson (SD).Foto: Simon Rehnström

För Kb/NSk utvecklar hon sina tankar:

– Har man problem att betala till kommunen så kan man redan i dag dela upp betalningen. Vår plan är att få till en kortfattad info om detta på fakturorna. Vi är inte säkra på att det går men vi kommer titta på det, säger hon.

I Kristianstads kommun funderar den styrande majoriteten just nu som bäst på om man ska göra som S där krävt och låta alla som behöver skjuta upp räkningarna helt. Bland annat i Lund har man beslutat att låta de kommuninvånare som vill, skjuta upp räkningarna i tre månader för sådant som förskola, fritids, hemtjänst och äldreboende.

Det är inte aktuellt i Hässleholm:

– Vi tänker erbjuda den möjlighet som redan finns, att dela upp betalningen. Får vi signaler på att det inte räcker så får vi ta en ny diskussion då, menar Hanna Nilsson (SD).

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.